Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letiště Praha koupí pozemky za jednu a půl miliardy. Chystá se stavba nové dráhy

Letiště Praha koupí u ruzyňského letiště pozemky za 1,59 miliardy korun. Jde o 42,5 hektaru, které dosud vlastní státní podnik Správa Letiště Praha. Informoval o tom dnes server Zdopravy.cz potvrdilo to pražské letiště. Transakci ještě musí schválit vláda.

Pozemky za jednu a půl miliardy

Server vychází z materiálu ministerstva financí, který resort nyní poslal do připomínkového řízení. Podle dokumentu je účetní hodnota kupovaných pozemků 590,99 milionu korun. Kupní cena je pro pražské letiště ovšem výrazně vyšší, znalci ze společnosti Deloitte Advisory pozemky ocenili na 1,59 miliardy korun.

Správa Letiště Praha je stoprocentně vlastněná státem a jejím zřizovatelem je ministerstvo financí. Podle výroční zprávy z roku 2018 vlastní pozemky v účetní hodnotě 707 milionů korun. Hlavním zdrojem příjmů je pronájem pozemků, zisk podniku v témže roce činil 53 milionů korun.

Pozemky jsou v areálu pražského letiště a v jeho těsné blízkosti. „Zpravidla tvoří jednotlivé enklávy mezi jinými pozemky, které jsou majetkem akciové společnosti Letiště Praha. Tyto pozemky jsou trvale využívány pro činnost mezinárodního Letiště Václava Havla Praha a jsou nezbytné pro současnou letištní infrastrukturu. Dále mají také klíčový význam nejen pro komerční aktivity Letiště Praha, ale i pro plánovaný rozvoj letiště a jeho infrastruktury," uvedlo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Letiště je na převod pozemků připraveno, peníze jsou připraveny

Podle mluvčího letiště Romana Pacvoně je Letiště Praha na převod pozemků připraveno a peníze pro nákup pozemků má vyhrazeny.

Pražské letiště je na hraně své kapacity, loni odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících, chystá proto výrazné rozšiřování infrastruktury. Jde mimo jiné o stavbu nové paralelní dráhy, rozšíření Terminálu 2 či stavbu pojezdové dráhy, která bude fungovat jako odbočka z hlavní přistávací a vzletové dráhy.

Autoři | Foto Facebook Prague Airport - Letiště Praha

Štítky ČR, letectví, reality, Letiště Praha, pozemek, Letiště Václava Havla, letiště, Správa letiště Praha, ministerstvo financí, Deloitte Advisory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště Praha koupí v Ruzyni pozemky za jednu a půl miliardy. Chystá se stavba nové dráhy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.