Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha nakonec neprověří možnost zákonem omezit protesty blokující dopravu

Pražský magistrát se nakonec nebude zabývat možnostmi, jak prostřednictvím zákonodárné iniciativy zamezit blokování dopravy na frekventovaných silnicích při protestech či jiných shromážděních. Zastupitelé dnes neschválili usnesení, které tím mělo pověřit radní a které dříve doporučil dopravní výbor. Návrh podalo několik koaličních a opozičních zastupitelů v souvislosti s protesty aktivistů ze skupiny Poslední generace CZ.

Aktivisté začali s pořádáním pochodů po dopravních tepnách v Praze 1. března a zatím jich uspořádali 17, většinou na magistrále. Požadují plošné snížení nejvyšší povolené rychlosti v metropoli na 30 kilometrů v hodině, což zástupci vedení Prahy odmítli s tím, že se nebrání omezení rychlosti v případě rezidenčních oblastí.

Jeden z navrhovatelů Martin Sedeke (ODS) dříve na jednání dopravního výboru zastupitelů uvedl, že podle jeho informací existují dva právní názory na to, zda je možné zmíněnou úpravu udělat. Cílem dnes navrženého a neschváleného usnesení bylo zadat radě, aby nechala zpracovat analýzu a v případě, že by možnost takového opatření potvrdila, jej navrhnout jako zákonodárnou iniciativu hlavního města Sněmovně.

„Bohužel díky levicové orientaci Pirátů a Prahy Sobě jsme dnes prohráli hlasování, které mělo vyřešit situace ohledně blokování páteřních komunikací a zabránit i takové situaci, která se stala dnes a která potvrzuje to, že stávající stav může vést i k ohrožení zdraví a života Pražanů," řekl Sedeke s odkazem na incident z úterního pochodu Poslední generace CZ, kde podle videa dnes zveřejněného aktivisty najel do několika účastníků řidič auta a několik metrů je tlačil dopředu.

Akce aktivistů se konají na základě shromažďovacího práva garantovaného Listinou základních práv a svobod. Pražský magistrát podle svých dřívějších vyjádření může ohlášenou akci zakázat jenom v omezeném počtu případů, například pokud se kryje s jiným dříve ohlášeným shromážděním na stejném místě nebo oznámený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo rasové segregaci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky Zastupitelstvo, doprava, pochod, blokáda, Poslední generace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Tady je vidět že chodci neznají zákony. Když je chodník musí jít po chodníku,jinak by měla nastoupit policie a rozdat vysoké pokuty za neoprávněné použití silnice a zahuštění provozu a ucpání města. 50tis pokuty na osobu a když nezaplatila,ihned exekuci na majetek.

Pátek, 23. června 2023, 10:43Odpovědět

Hana N

Aspoň vidíte, co za dementy si volíte. Zakázat to samozřejmě jde už teď, není to žádná demonstrace a pár lidí terorizuje další tisíce. Ať protestují na chodníku, když je to tak baví. A je zajímavé, že přes prázdniny protestovat nebudou. Asi si odletí za vydělané prachy z "protestů" na dovču letadlem, bez ohledu na ekologii. A takhle si tady žijeme. Takový dementi jsou jen v Praze a Brně.

Pátek, 23. června 2023, 08:04Odpovědět

Praha nakonec neprověří možnost zákonem omezit protesty blokující dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.