Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha plánuje zrušit parkování zdarma v zónách pro elektromobily

Pražský magistrát plánuje zrušit parkování zdarma v parkovacích zónách pro elektromobily. Změna má být součástí širší reformy systému parkovacích zón, o které nyní diskutují strany pražské koalice. Magistrát podle dřívějších vyjádření připravuje také zpoplatnění vjezdu do historického centra v oblasti Malé Strany, Smetanova nábřeží a Křížovnické ulice.

Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bylo v Praze bylo od roku 2015 zaregistrováno přes 13 tisíc elektromobilů a ve Středočeském kraji přes 5000, takže zvýhodňovat je při parkování je dlouhodobě neudržitelné. „Elektromobil zabírá stejné parkovací místo, jak každé další auto. Jejich majitelé si tedy mohou zaplatit parkování stejně jako majitelé ostatních vozidel," uvedl Hřib. Dodal, že město v minulosti dostalo za parkování zdarma pro elektromobily pokutu od antimonopolního úřadu.

Hřib dále uvedl, že město elektromobilitu podporuje výstavbou nabíječek. Pro jejich budování například upravuje lampy veřejného osvětlení. „Je dobré si uvědomit, že k těm nabíječkám v ulicích bude samozřejmě nutné pro elektromobily v budoucnu vyhradit sousedící parkovací místa," dodal Hřib.

Další součástí připravovaných změn v systému zón placeného stání má být podle Hřiba například zavedení zvýhodněného kreditu pro parkování návštěv rezidentů a zrušení přenosných parkovací oprávnění, u kterých je možné měnit registrační značku. Město připravuje také zpoplatnění vjezdu do historického centra města, o jehož přesných parametrech nyní strany koalice rovněž diskutují.

Parkovací zóny se v hlavním městě v moderní podobě poprvé zavedly v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila už v roce 1982. Následně se rozšířily a fungují v Praze 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16 a 22. Na parkovném vybere město ročně okolo půl miliardy korun

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky parkování, doprava, elektromobily, zdarma, zóny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha plánuje zrušit parkování zdarma v zónách pro elektromobily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.