Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kamion uvízl na kolejích. Policistka zastavila vlak a zabránila tragédii

Kamion uvízl na železničním přejezdu právě ve chvíli, kdy se spustila signalizace upozorňující na přijíždějící vlak. Policistka, která byla na místě, na nic nečekala a rozběhla se směrem k přijíždějícímu vlaku, aby máváním signalizovala strojvedoucímu, že má vlak, ve kterém cestovalo několik stovek pasažérů, zastavit, což se podařilo patnáct metrů od zaklíněného kamionu.

Kamion na přejezdu uvízl kvůli náhlé poruše

Policistka Lucie Ďoubalová a strojvedoucí Rostislav Kučera společně dokázali zabránit tragédii, ke které mohlo dojít na přejezdu v obci Hostovlice. Policisté v pátek 21. dubna 2023 odkláněli dopravu u obce Bratčice po čelní srážce dvou osobních aut. Objízdná trasa vedla přes obec Hostovlice, kterou protíná na jejím začátku železniční přejezd. Právě na něm uvízl kvůli náhlé technické závadě kamion s přívěsem.

„V době, kdy jej jeho řidič přejížděl, přetrhla se vzduchová hadice spojující nákladní soupravu, čímž došlo k zablokování kol a kamion zůstal stát přímo na přejezdu,“ popsala situaci mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Policistka se rozběhla proti přijíždějícímu vlaku

Policistka Lucie Ďoubalová kontaktovala operační středisko, aby o vzniklé situaci informovala Správu železnic. Situace však začala být ještě dramatičtější, když se rozblikala světelná signalizace upozorňující na příjezd vlaku. „Policistka se proto ihned po informování operačního střediska rozhodla podniknout okamžité kroky a sama běžela směrem k přijíždějícímu vlaku, aby strojvedoucího upozornila na překážku na přejezdu,“ uvedla mluvčí.

Strojvedoucí Rostislav Kučera zastavil vlakovou soupravu, v níž cestovalo několik stovek pasažérů, patnáct metrů od zaklíněného kamionu.

Odvahu policistky ocenil po zastavení soupravy i sám strojvedoucí vlaku, který jí později přinesl na policejní stanici kytici jako poděkování za statečnost. Oba jmenované ocenili také 1. náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje brigádní generál Václav Kučera, a to v rámci slavnostního ceremoniálu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky doprava, koleje, kamion, železnice, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Staněk

Tento přejezd je takový skokan

Pondělí, 15. května 2023, 15:15Odpovědět

Smazaný uživatel

Co je to za přejezd ,kde souprava utrhne propojovací hadice. A nebo je měl snad extrémě krátký? Ale teda když už se něco takového stane nelenovat, vzít tašku s doklady a utéct z auta pryč a nahlásit číslo přejezdu na PČR.

Pondělí, 15. května 2023, 09:23Odpovědět

Jaromír Závůrka

Nad tímto jsem už několikrát v minulosti přemýšlel. Pokud bych se do podobné situace dostal, jak zjistit, z kterého směru vlak jede? Tady asi bylo štěstí, že policistka místní dopravu znala, ale představte si, že bych se hnal proti přijíždějícímu vlaku a on by jel z druhé strany? Průser a zbytečná snaha!

Neděle, 14. května 2023, 16:38Odpovědět

Kamion uvízl na kolejích. Policistka zastavila vlak a zabránila tragédii  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.