Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pod koly tramvají loni v Praze zemřeli tři lidé, srážek s chodci bylo za rok téměř devadesát

Pod koly tramvají v Praze v loňském roce zemřeli tři lidé. O rok dříve to bylo osm případů. Celkový počet nehod klesl z předloňských 105 na loňských 87 srážek tramvají s chodci. Sdělila to mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. Podíl na snížení počtu nehod má podle DPP také jeho kampaň Neskákej mi pod kola, v jejímž rámci jezdí po Praze tramvaj polepená varovnými nápisy a siluety lidí s varováními se objevily i na ulicích. DPP je největší městská firma v Česku, provozuje tramvaje, autobusy, metro a lanovku.

Dopravní podnik testuje antikolizní systémy

„Počet úmrtí a počet těžkých zranění se podařil snížit více než dvojnásobně, to je velmi dobrý výsledek a motivace pro to pokračovat. DPP testuje antikolizní systémy a určitě budeme pokračovat v informování Pražanů, protože nepozornost chodců je stále nejčastějším důvodem kolizí," uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). I když bylo mrtvých předloni osm, rok předtím byli stejně jako loni tři a v roce 2016 pod tramvajemi zahynuli dva lidé.

Z celkového počtu byly loni děti účastníky nehod v pěti případech, zatímco dospělých bylo 82. Předloni se staly děti oběťmi nehod v devíti případech, dospělí v 93 případech. Nemladšímu účastníku srážky s tramvají byly dva roky a nejstaršímu 93 let.

Přes pětinu účastníků nehod s tramvají tvořili cizinci

Více než pětina účastníků nehod byli cizinci. DPP se proto zaměří v letošní kampani právě na zahraniční turisty.

Speciálně polepenou tramvaj, která má chodce upozornit, že na přechodu nemají před tramvají přednost, vyslal do ulic DPP loni na jaře. „Vzhledem k pozitivním výsledkům jsme přesvědčeni, že jsme díky této kampani alespoň trochu přispěli k nižším číslům usmrcených i zraněných chodců," uvedl vedoucí odboru technické kontroly DPP Martin Doubek.

Nejčastější chybou chodců je nepozornost a nedání přednosti tramvaji. Problémem je sledování displeje telefonu za chůze nebo nasazená sluchátka. Řada lidí přechází, kde nemá, například za vozem, kde nemůže vidět tramvaj jedoucí z protisměru.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, nehoda, MHD, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, havárie, Česko, Adam Scheinherr, Praha sobě, Martin Doubek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod koly tramvají loni v Praze zemřeli tři lidé, srážek s chodci bylo za rok téměř devadesát  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.