Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Do ulic Prahy vyjela tramvaj v barvách trikolóry, připomíná zvolení Havla prvním českým prezidentem

Cestující se ode dneška mohou v hlavním městě svézt tramvají, kterou nechal magistrát speciálně upravit ke třicátému výročí zvolení Václava Havla prvním českým prezidentem. Je na ní polep v barvách trikolory a uvnitř jsou Havlovy citáty.

Tramvaj patří pod vozovnu Pankrác, proto bude jezdit na linkách, které vypravuje. Jízdní řád bude dopravní podnik průběžně zveřejňovat. Zatím začne jako linka 18 a bude jezdit celý rok.

Uvnitř si cestující mohou přečíst citáty z děl a projevů Václava Havla. Ty vybírali zástupci Knihovny Václava Havla. Havel byl zvolen 26. ledna 1993, podruhé pak 20. ledna 1998.

„Toto datum je významné z několika důvodů. Je to také dvacáté výročí odchodu Václava Havla z prezidentského úřadu. I ten byl podobně symbolický jako jeho příchod. Měl jen krátký projev. V něm nepourážel své oponenty a naopak ho zakončil mimořádně krásnou větou: A všem, kterým jsem možná jenom nechtěně ublížil, ty všechny prosím za odpouštění,“ zavzpomínal na slavnostní odhalení tramvaje Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla. Jak Žantovský zmínil, Havel měl tradiční pražské tramvaje rád.

„Pražské tramvaje tradičně připomínají historické události, Václav Havel měl i volební tramvaj, tu jsme si připomínali tuším před dvěma lety. Teď si můžeme připomenout nejen výročí České republiky, ale na tramvaji je zdůrazněn i vstup do NATO, Evropské unie nebo vítězství hokejistů v Naganu,“ řekl Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky tramvaj, Václav Havel, výročí, prezident, trikolora, magistrát, dopravní podnik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Do ulic Prahy vyjela tramvaj v barvách trikolóry, připomíná zvolení Havla prvním českým prezidentem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.