Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začala výzva Do práce na kole. Zájemci mohou soutěžit o ceny

Dnes začala lednová výzva s názvem Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Ta probíhá od 23. do 29. ledna a lidé se do ní mohou přihlásit až do úterý. Jde o pátý ročník akce, kterou organizuje spolek AutoMat. Ten tímto způsobem vybízí veřejnost k udržitelné dopravě i v zimních měsících.

Zájemci mohou soutěžit o ceny

Pořadatelé uvádějí, že smyslem výzvy je především upozornit na automobilovou dopravu ve městech, která je podle nich neúnosná a leckdy nedotknutelná. „Trvale udržitelné město je takové, které dává vyvážený prostor všem způsobům dopravy a bere ohledy na všechny její účastníky a účastnice - nejen úhlem pohledu motoristy," uvedla koordinátorka výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem Dominika Lenthárová.

Zájemci o účast v akci se mohou bezplatně registrovat na webu, a to až do úterý 24. ledna včetně. Během tohoto týdne pak budou do práce cestovat bez použití motorů, tedy pěšky nebo na kole. Organizátoři zdůrazňují, aby lidé své cesty zaznamenávali do systému, a mohli tak soutěžit o zajímavé ceny. Hodnotit se bude pravidelnost cest účastníků, jelikož podle spolku je právě pravidelnost udržitelných cest zásadní pro lidské zdraví i pro životní prostředí.

Loni lidé průměrně chodili tři a půl kilometru pěšky

„Zima není důvod, proč se aktivní dopravy vzdát. Inspirací nám může být Finsko či Dánsko, a to především důrazem na budování bezpečné infrastruktury. Pak už stačí jen vhodné oblečení a výbava. A když je náledí, vždy zbývá chůze a její kombinace s veřejnou dopravou," řekla Anna Kociánová z AutoMatu.

Loni se lednové výzvy účastnilo 1854 lidí z celé České republiky, průměrně připadlo 9,5 kilometru na jednu cestu na kole a 3,5 kilometru na jednu pěší cestu. Organizátoři spočítali, že lidé díky pohybu ušetřili 5,3 tun oxidu uhličitého, který by jinak vyprodukovala jejich auta.

Spolek se tématu udržitelné dopravy věnuje dlouhodobě, v květnu bude pořádat tradiční Květnovou výzvu, která potrvá celý měsíc.. „V AutoMatu například přinášíme praktické návody, jak v zimě na kolo, a apelujeme také na zimní údržbu cykloinfrastruktury. Do té jsme se ostatně sami zapojili - zkonstruováním cyklopluhu a pravidelným protahováním pražských cyklotras," doplnila Kociánová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městem na kole

Štítky doprava, soutěž, Do práce na kole, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Blbost. Na kole v zimě jezdí sebevrah a do práce přijet špinavý a smradlavý může tak metař či popelář.

Úterý, 24. ledna 2023, 06:54Odpovědět

Začala výzva Do práce na kole. Zájemci mohou soutěžit o ceny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.