Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

S registračkou na přání zaparkujete v modré zóně zadarmo, radí řidiči. Nesmysl, říká magistrát

Hledání volného parkovacího místa v centru Prahy se může někdy podobat hledání jehly v kupce sena. To na vlastní kůži poznal nejspíš každý z Pražanů. Internetem se před nedávnem začal šířit „ověřený“ návod, jak obelstít systém a beztrestně parkovat v modré zóně. Podle odborníků se jedná o nesmysl, který může skončit až odtažením vozidla.

Parkování elektromobilem v Praze
Elektromobily, které jsou osazeny registrační značkou elektrického vozidla, jsou od loňského roku považovány za vozidla s platným parkovacím oprávněním. Jejich majitelé a provozovatelé nemusí žádat magistrát o vystavení či prodloužení zvýhodněného parkovacího oprávnění, tak jak to bylo do loňského dubna. O značku s označením „EL“ mohou požádat majitelé vozidel na elektrický, hybridní (jejichž hodnota emisí CO2 je nejvýše 50g/km) nebo vodíkový pohon. Vydání této registrační značky je zdarma. Lhůta pro vydání je do 15 dnů od podání žádosti. 

Mezi řidiči se na facebooku začal šířit návod, jak jednoduše parkovat v modrých zónách, které jsou určeny rezidentům a mimo jiné v nich mohou bezplatně parkovat také vozidla označena jako elektromobily. Ty například strážníci městské policie nebo systém kontrolující platnou parkovací kartu rozpoznává podle registrační značky začínající písmeny „EL“.

Podle vynalézavých řidičů tak stačí zažádat o registrační značku na přání začínající písmeny „EL“. „Funguje to. Mám to ověřené. Když máte poznávačku ve tvaru EL1SKA a podobně, nemůžete dostat pokutu a v klidu můžete parkovat kdekoliv v modré zóně,“ píše jeden z diskutujících na internetu.

Podle pražského odboru dopravy se však jedná o nesmysl, který nefunguje. „Registrační značky pro elektromobily mají sedm znaků, značky na přání osm. Systém tedy rozpozná, zda jde skutečně o označení elektromobilu,“ vysvětlil ředitel odboru dopravy hlavního magistrátu Prahy Libor Šíma.


Vozidlo kontrolující parkující v modrých zónách.

Kdo by přeci jen návodu uvěřil, nejspíš zbytečně utratí deset tisíc korun za registrační značky na přání a k tomu si v brzké době vyslouží pokutu nebo odtah za parkování v modré zóně bez platného povolení.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, parkování, doprava, elektromobil, modrá zona, SPZ, Libor Šíma, Pražský magistrát, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S registračkou na přání zaparkujete v modré zóně zadarmo, radí řidiči. Nesmysl, říká magistrát  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.