Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Dopravní podnik plánuje úpravy pro úsporu energií, za deset let má ušetřit 152 milionů

Pražský dopravní podnik chystá několik energetických opatření, které mu mají během deseti ušetřit minimálně 152 milionů korun. Nechá zateplit některé objekty, vymění okna a osvětlení a bude instalovat fotovoltaiku. Tím má snížit i emise oxidu uhličitého.

Stavební úpravy čekají centrální dispečink v ulici Na Bojišti, depo Kačerov, vozovny Pankrác 
a Střešovice. Dostanou čtyři nové kotle, tři chladící stroje a čtrnáct vzduchotechnických jednotek. Odpadní teplo z chlazení pak využijí na vytápění a ohřev vody. Vymění tam také 6500 svítidel. K tomu budou teploty v místnostech řídit počítačem a upravovat automaticky.

„V rámci stavebních opatření proběhne rekonstrukce plochých střech a jejich zateplení, dále zateplení plášťů budov, výměna oken a dveří, a v neposlední řadě také repase, zateplení vrat a instalace vratových clon,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Daniel Šabík.

Modernizaci dostalo na starosti sdružení firem ENESA z holdingu ČEZ ESCO a Metrostav DIZ.

Dopravní podnik očekává, že ušetří na elektřině, teple, vodě a sníží emise oxidu uhličitého. „Roční úspora vody představuje průměrnou roční spotřebu zhruba 170 domácností. Úspora energií znamená ekvivalent emisí CO2 ve výši 2 316 tun ročně,“ sdělil Šabík.

K tomu ve třech areálech umístí fotovoltaiku, dohromady na 5400 metrech čtverečních. Největší plánují do Depa Kačerov, kde bude jedenáct solárních elektráren o celkovém výkonz 1MW. Další dvě budou na Pankráci a ve Střešovicích. Vyrobenou elektřinu pak povedou třeba i do rozvodů metra.

Provoz hromadné dopravy během realizace úprav by neměl být narušen. „Díky našim zkušenostem z nemocnic, pro které jsme realizovali podobné projekty, jsme připraveni na to, že vše probíhá při plném provozu a jakékoli nečekané výpadky energie či vzduchotechniky jsou vyloučeny. Naše práce nijak nenaruší provoz MHD a nebude mít dopad na komfort cestujících,“ uvedl Pavol Fraňo, generální ředitel společnosti ENESA.

Dopravní podnik dostal na projekt dotazce z Evrospké unie. Pro areály Centrálního dispečinku depa Kačerov a vozoven Pankrác a Střešovice to je 396 milionů, tedy šedesát procent nákladů.

Ročně by tak měl dopravní podnik na energiích ušetřit 17,7 milionů a snížit jejich spotřebu o třicet procent. Na deset let pak má smluvně garantovanou úsporu 152 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením ČEZ ESCO

Štítky dopravní podnik, energie, úspory, fotovoltaika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik plánuje úpravy pro úsporu energií, za deset let má ušetřit 152 milionů  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.