Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Stát chce regulovat počet dní i výměru bytu pro Airbnb, některé pražské městské části navrhují přísnější pravidla

Ministerstvo pro místní rozvoj chce v novele zákona upravit podmínky pro poskytování krátkodobých pronájmů tak, aby si obce samy určily maximální počet dní a období, k tomu i minimální výměru pro jednu ubytovanou osobu. Pražské městské části regulaci vítají, pro některé je to ale nedostačující.

Novela se týká několika bodů. Města by si mohla sama určit, kolik dní v roce a v jakém období bude možné krátkodobé ubytování přes online platformy nabízet. Týká se to bytů v bytových domech. S tím souvisí i možnost určení minimálního počtu metrů čtverečních na jednu ubytovanou osobu.

Úprava zavádí i internetový portál eTurista. Ten by měl podle ministerstva ulehčit administrativu, zefektivnit výběr daní a místních poplatků z pobytu a nahradit evidenční a domovní knihy. Ti, kteří chtějí legálně poskytovat ubytovací služby, by se do něj museli zaregistrovat. 

„Odhadovat velikost šedé ekonomiky je vždy velmi složité, nicméně podle propočtů ministerstva 40–70 procent pobytů přes online platformy není nahlášených. Kvůli tomu může stát ročně přicházet o téměř 800 milionů korun na daních. Obce a města navíc tratí asi 55 milionů za rok na poplatcích z pobytu,” uvedl v tiskové zprávě  náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský

„Z bytů v centru se stávají prostory pro krátkodobé ubytování, což vede ke zvýšenému hluku a rušení v domech"

S problémy okolo poskytování krátkodobých ubytování se potýkají i některé městské části v Praze „Z bytů v centru se stávají prostory pro krátkodobé ubytování, což vede ke zvýšenému hluku a rušení v domech. V důsledku toho se i ostatní obyvatelé stěhují pryč. Díky těmto opatřením by se mohla zvýšit transparentnost a spravedlnost v podnikání a mohly by se snížit negativní dopady masového turismu na místní komunity," sdělila v tiskové zprávě starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

„Naše radnice situaci dosud řeší kontrolami kolaudací, pro provoz ubytování je třeba mít prostory patřičně kolaudovány pro provoz ubytovacího zařízení. Vypadá to, že nový portál eTurista nebude podmiňovat registraci doložením kolaudačního oprávnění v čemž paní starostka vidí slabinu tohoto systému,“ dodala pro redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová

Dvojka chce přenést povinnosti na ubytovací portály

Snahy regulovat krátkodobé ubytování si cení i vedení Prahy 2. Navrhovaná opatření ale nejsou ta, která by skutečně čekalo. Problém vidí ve faktu, že neexistuje zákonná povinnost pro ubytovací portály sdílet dostatečné množství dat a Dvojka tak na dodržování pravidel nemůže efektivně dohlížet.

„Za nás by bylo mnohem efektivnější, kdyby ministerstvo pro místní rozvoj souhlasilo s přenesením všech zákonných povinností na ubytovací portály. Ty by automaticky hlásily hosty na cizineckou policii, zajišťovaly vybírání ubytovacího poplatku a plnily další povinnosti, které jsou dnes kladeny na jednotlivé ubytovatele. Takové opatření by nejen usnadnilo kontrolu, ale také zajistilo efektivnější regulaci v oblasti krátkodobého ubytování, výběr poplatků a plnění již dnes platných zákonných povinností,“ sdělila redakci Pražské Drbny mluvčí druhé městské části Andrea Zoulová.

V Praze 3 krátkodobě pronajímají asi tisíc bytů

Praha 8 podle mluvčího Martina Šalka předání nových pravomocí vítá, o podrobnostech chce ale ještě jedna s hlavním městem.

Přísnější regulaci pak schvalují Praha 3, Praha 4 i Praha 7. „Na území Prahy 3 je podle dostupných dat pronajímáno v podobě krátkodobých pronájmů i po covidovém poklesu okolo tisícovky bytů, což zvyšuje ceny a snižuje dostupnost nájemního bydlení a často vede k sousedským problémům,“ uvedl Ondřej Rut (Zelení), místostarosta Prahy 3 pro dopravu a bytovou politiku.

Městská část přitom podle Ruta nezná konkrétní umístění těchto bytů a nemůže tak efektivně kontrolovat, zda jsou placeny ze strany ubytovatelů poplatky z pobytu či zda mají ubytovatelé pro tento typ podnikání živnostenské oprávnění. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky Airbnb, ubytování, Booking, regulace, městské části, turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát chce regulovat počet dní i výměru bytu pro Airbnb, některé pražské městské části navrhují přísnější pravidla  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.