Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Střecha nad hlavním nádražím dostala zelenou. Radní schválili změnu územního plánu

Vedení Prahy souhlasí s pořízením změny územního plánu, o kterou požádali vlastníci pozemků v okolí hlavního nádraží a která má umožnit zastřešení kolejiště a výstavbu domů. Podnět schválili městští radní, ještě o něm budou hlasovat zastupitelé. Žádost o změnu podaly společnosti CR-City, ve které jsou zastoupeny mimo jiné České dráhy a Penta.

Vlastníci pozemků plánují na nádraží zastřešení platformy a stavbu bytových či administrativních domů. Jednou z možností je podle dřívějšího vyjádření mluvčího Penty Martina Lánského také stavba nové budovy Národní knihovny nebo jiné veřejné stavby. Přesná podoba projektu zatím není jasná, při pořizování změny územního plánu se mát podle zástupců magistrátu upřesnit i rozsah zástavby.

Praha souhlasí se zastřešením části kolejiště hlavního nádraží. Na platformě by mohly stát domy

Pražský Institut plánování a rozvoje se chce připojit k podnětu na změnu územního plánu, kterou podali vlastníci pozemků v okolí hlavního nádraží a která má umožnit zastřešení kolejiště a výstavbu domů. Řekli to účastníci dnešního jednání výboru...

Záměr dříve kritizovali například Piráti z Prahy 2, kteří podle svých vyjádření nesouhlasí „s tímto netransparentním a narychlo ušitým postupem" a požadují větší participaci s veřejností. Každé obdobně zásadní změně musí předcházet odborná i veřejná diskuse se všemi aktéry, uvedli. Záměr kritizuje také například Klub za starou Prahu nebo nezisková organizace Arnika.

Společnost Penta v současné době staví domy v okolí nedalekého Masaryková nádraží. Zde stojí například dům podle návrhu architektonického ateliéru architektky Zahy Hadidové a Penta při rekonstrukci Masarykova nádraží nad ním vybuduje platformu, která překlene kolejiště. Lidem umožní přejít z Florence do Hybernské ulice a z Masarykova na hlavní nádraží.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Arniky

Štítky správa, železnice, stavby, Praha, nádraží, stavba, územní plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neil Brewitt

The management of Prague is crazy. The views of Hl. nad from the East and West are iconic and historic views.

Čtvrtek, 13. června 2024, 10:46Odpovědět

Střecha nad hlavním nádražím dostala zelenou. Radní schválili změnu územního plánu  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.