Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Investiční byt: Jak vybrat lokalitu a vypočítat návratnost investice?

PR článek

Investice do nemovitostí je jednou z nejspolehlivějších a nejbezpečnějších cest k pasivnímu příjmu. Jak vybrat investiční byt s co nejvýhodnější návratností investice, a proč byste k financování nemovitostí neměli používat výhradně vlastní zdroje?

Mezi největší rizika investičních bytů patří rozhodování na základě emocí

Na jedné věci se shodnou všichni investoři. Nezáleží na tom, jestli investujete do akcií, nemovitostí nebo do komodit. Investice a emoce rozhodně nejdou dohromady. Jediné, na čem při výběru investiční nemovitosti záleží, jsou čísla a data.

Vybírat nemovitost na základě toho, co se líbí vám, můžete ve chvíli, kdy nakupujete byt pro sebe nebo pro své děti. U investiční nemovitosti musíte brát v úvahu nájemní potenciál lokality i předpokládanou návratnost investice. Proto budete v první řadě potřebovat finanční plán, který vám při výběru a financování nemovitosti poskytne potřebný nadhled.

Co by měl zahrnovat finanční plán pro nákup investiční nemovitosti

Finanční plán by vám měl v první řadě ukázat, kolik financí máte volně k dispozici. Zkušení investoři nikdy k financování nepoužívají výhradně vlastní prostředky, rozhodně o nich však mají velmi důkladný přehled.

Finanční plán by měl obsahovat také:

  • Odhadované provozní náklady na údržbu bytu
  • Představu, kdy se vám investovaná částka vrátí
  • Přehled o aktuálních cenách nemovitostí
  • Přehled cenových trendů na trhu s nemovitostmi

Pokud tyto znalosti nemáte, můžete se obrátit na zkušeného investičního poradce nebo investora, který se kromě samotného investování věnuje i poradenství v této oblasti. Finanční plán je při investování to nejdůležitější. Investování „na slepo” se vám s největší pravděpodobností velmi rychle vymstí.

Tip: Přečtěte si rozhovor s předním českým investorem Martinem Kořenkem, ve kterém vám dá nahlédnout do svého know-how o výběru nemovitostí, i o tom, jak první investiční byt financovat.

Lokalita investičního bytu je jedním z nejdůležitějších faktorů výběru

Kde koupit investiční byt? Na první pohled se nabízejí lokality jako je Praha, Ostrava nebo Brno a je pravda, že malé byty ve velkých městech mají největší nájemní potenciál.

Na druhou stranu investice do bytu ve velkém městě je velmi vysoká a o to delší je i její návratnost.

Proto se zkušení investoři nevyhýbají nemovitostem na menších městech. Při výběru toho pravého však záleží na více faktorech. Lokalita musí mít pouze malé riziko delší neobsazenosti (nebo neplatících nájemníků), a současně nabízet výhodné ceny nemovitostí. Výběr takové nemovitosti na menším, ale stále perspektivním městě vede k vyšší výnosnosti investice.

Jak financovat svůj první investiční byt

Začínající investoři s dostatkem financí se často přiklání k možnosti kompletního financování investiční nemovitosti z vlastních zdrojů. Vlastní finance je však vhodné používat jen v minimální výši, shoduje se většina investorů. Nejvyšších investičních výnosů dosáhnete, pokud budete část nemovitosti financovat prostřednictvím investičního úvěru. A dvojnásobně to platí v dobách vysoké inflace.

Rizika investičních nemovitostí

Žádná investice se neobejde bez určitého rizika a nemovitosti nejsou výjimkou. U investičního bytu musíte počítat s dalšími investicemi do oprav bytu v důsledku jeho běžného opotřebení, ale také s nespolehlivými nájemníky a neplatiči.

Občas se může také stát, že se vám delší dobu nepodaří nájemníka najít a byt musíte financovat z vlastních prostředků. Proto byste nikdy neměli kupovat nemovitost, která by vám při několikaměsíční neobsazenosti výrazně zasáhla do rozpočtu.

Přes svá rizika však investování do nemovitostí zůstává jedním z nejzajímavějších způsobů ke zhodnocení financí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky investiční byt, lokalita, investice, rizika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investiční byt: Jak vybrat lokalitu a vypočítat návratnost investice?  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.