Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Praha vybrala firmu pro úpravu přístupu k páternosteru v Nové radnici, bude tam vybírat vstupné

Pražský magistrát vybral firmu, která upraví část přízemí Nové radnice na Mariánském náměstí tak, aby bylo možné vybírat od turistů vstupné za prohlídku výtahu páternoster. V tendru uspěla firma ISPD s cenou 2,7 milionu korun bez DPH. Magistrát v dubnu výtah kvůli náporu turistů, kteří se na technickou památku chodili dívat a vozili se v ní, dočasně vypnul.

Páternoster se před několika lety objevil ve videoprůvodci po Praze Honest Guide. Zhruba od té doby se začal zvyšovat počet turistů, kteří se za zajímavou technickou památkou do veřejnosti přístupné budovy magistrátu vydávali. Před dočasným zastavením výtahu nebylo výjimkou, že se v přízemí u výtahu přes den shromažďovaly až desítky lidí. Úřad v dubnu uvedl, že turisté nerespektovali bezpečnostní pokyny, přílišná zátěž výtah ničila a pohyb velkého množství lidí v budově komplikoval provoz radnice.

V srpnu radní rozhodli, že s ohledem na popularitu technické zajímavosti ji návštěvníkům opět zpřístupní, ale za vstupné. Předpokládá to úpravy interiéru a oddělení výtahu příčkami, které budou vyrobeny podle dubových prosklených stěn umístěných ve druhém patře objektu. Součástí úprav bude umístění platebního terminálu a čtečky QR kódů na turnikety u zadního vchodu do radnice, který se nachází hned u výtahu. Výběr vstupného má mít na starosti městská firma Prague City Tourism.

Páternoster je druh výtahu s nepřetržitým řetězem kabin. První oběžný výtah na světě byl instalován roku 1884 v Londýně. Páternostery se nyní už neřadí mezi výtahy, ale mezi jiná strojní zařízení. Nevztahují se na ně proto normy na výtahy a mohou být provozovány i nadále. V Praze je zachovaných páternosterů několik, vedle magistrátu například v budově radnice Prahy 1 ve Vodičkově ulici, v několika budovách ministerstev, v sídle Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici nebo ve Škodově paláci v Jungmannově ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát hlavního města

Štítky turistika, výtah, tendr, vstupné, páternoster, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha vybrala firmu pro úpravu přístupu k páternosteru v Nové radnici, bude tam vybírat vstupné  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.