Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Rekonstrukce staré vodní linky pražské čistírny se kvůli inflaci prodraží

Plánovaná rekonstrukce staré vodní linky pražské Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově se kvůli inflaci prodraží. Zatímco původní odhad počítal se zhruba šesti miliardami, nynější je 7,4 miliardy korun. Náklady budou hrazeny z vodného a stočného.

„Předpokládané náklady v cenách 2021 byly asi šest miliard, s inflačními nárůsty počítáme kolem 7,4 miliardy korun," řekl ředitel městské Pražské vodohospodářské společnosti Pavel Válek. Dodal, že tendr na firmu, která rekonstrukci provede, plánuje PVS vypsat v nejbližší době - po schválení podmínek financování vedením hlavního města. Samotná stavba by pak mohla začít ve druhé polovině příštího roku a skončit na začátku roku 2028.

Město již v minulosti ke stávající vodní lince určené k rekonstrukci přistavělo za více než šest miliard korun novou linku. V trvalém provozu je od začátku minulého roku, zajistí čištění v době nutné odstávky starého provozu při rekonstrukci. Ředitel dodal, že dohoda s městem je taková, že samotnou rekonstrukci bude hradit magistrát a PVS mu částku bude 12 let splácet z vodného a stočného.

Modernizace celé čistírny byla podle dřívějších vyjádření nutná z důvodu evropské legislativy. Městští zastupitelé v souvislosti s nutnými investicemi loni schválili, že vodné a stočné v metropoli bude do roku 2028 růst o dvě procenta nad inflaci. Poté město plánuje dokoupit zbylý podíl v Pražských vodovodech a kanalizacích, které nyní zajišťují distribuci pitné vody v hlavním městě. PVS ve firmě nyní vlastní 49 procent, zbylých 51 má francouzská Veolia. Městu pak poputují všechny příjmy z prodeje vody a růst vodného a stočného nad inflaci již nebude nutný, dodal Válek.

Pražská vodohospodářská společnost podle něj plánuje na Císařském ostrově i další investice. Jednou z plánovaných je vznik energocentra, které by umožnilo využívat teplo z odpadních vod k vytápění velké části Prahy. Dále Pražská vodohospodářská společnost plánuje zpracování odpadu z gastronomických provozů na bioplyn, který by následně bylo možné upravit na biometan využitelný například k pohonu vozidel. „Začneme i politicky projednávat střechu nové vodní linky, která má být v současnosti parkem, ale nikdo nám tam nechodí, tak jestli z toho neudělat největší fotovoltaickou elektrárnu v Praze," dodal ředitel.

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, přičemž se navýšila její kapacita. PVS se stará také o celou vodohospodářskou síť v metropoli, do jejíž nutné obnovy investuje zhruba tři miliardy korun ročně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražské vodovody a kanalizace

Štítky Pražské vodovody a kanalizace, Ústřední čistírna odpadních vod, rekonstrukce, inflace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce staré vodní linky pražské čistírny se kvůli inflaci prodraží  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.