Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vedení Prahy schválilo 109 nájemních smluv pro restaurační předzahrádky

Praha uzavře 109 nájemních smluv s provozovateli restauračních předzahrádek v historickém centru metropole podle minulým vedením města schválených pravidel regulujících jejich podobu. V pondělí o tom rozhodla městská rada. Pravidla a omezení předzahrádek v historickém centru v minulosti vyvolala kritiku ze strany některých restauratérů.

Ceny se liší podle oblasti

Smlouvy, jejichž uzavření v pondělí radní schválili, budou podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana uzavřeny na tři roky s následným automatickým prodloužením platnosti na dobu neurčitou. Cílem je snížit takzvaný vizuální smog v centru, tedy zamoření veřejného prostoru reklamou či jinými do okolního prostředí nezapadajícími prvky.

„Změna od původních nešetrných přístupů byla nastartovaná především díky vzniku Manuálu pro kultivovanou Prahu, který se restauračním zahrádkám podrobně věnuje. Ten vešel v platnost už na začátku dubna minulého roku. Nastavená cena nájemného je nyní výhodná nejen pro město," uvedl radní města Adam Zábranský (Piráti).

Minimální nájemné magistrát stanovil ve výši místního poplatku pro zábory, který se v centru na základě městské vyhlášky pohybuje od 20 do 60 korun za metr čtvereční a den. Ceny pro zahrádky se od vyhlášky liší na Staroměstském náměstí, kde město stanovilo namísto 60 korun za metr nižší nájemné ve výši 50 korun. Podobně v oblasti zahrnující Václavské náměstí a ulice Na Příkopě, Celetná, 28. října a Na Můstku, kde se běžně za zábory platí 50 nebo 60 korun za metr a den, město cenu pro restaurace snížilo na 35 korun.

Pro památkové rezervace platí přísnější pravidla

Zároveň magistrát nájemné sníží na polovinu v období od listopadu do března. Cena nájemného bude také o pět korun za metr čtvereční denně nižší, pokud restaurace umožní veřejnosti bezplatně využívat WC a podnik o tom bude viditelně informovat samolepkou. O pětinu vyšší nájemné budou naopak platit restaurace v případě provozu po 22:00 a o desetinu v případě, že podnik vybavení zahrádky nesklízí z pozemku mimo otevírací dobu.

Schválená pravidla pro památkovou rezervaci například stanovují, že předzahrádky nesmí mít masivní pevné podesty nebo okolní zábrany vyšší než 140 centimetrů. Podesty navíc musí být průhledné. Slunečníky nesmí být vícebarevné a s výrazným logem, barevné ladění by mělo být v tlumených přírodních odstínech nebo pastelových barvách. Pokud chtějí restauratéři uzavřít s městem nájemní smlouvu, musí se pravidly řídit.

Pravidla předzahrádek dříve kritizovala Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství, sdružující provozovatele restaurací v centru Prahy, podle kterých i v souvislosti s pandemií koronaviru a omezením turismu znamenala pro restaurace nutnost velkých investic v době, kdy byly vystaveny existenčnímu tlaku. Změnám se někteří restauratéři bránili i u soudu, což přineslo zpoždění v aplikaci pravidel. Stejná asociace minulé vedení magistrátu kritizovala i v souvislosti s tím, že město omezilo některé předzahrádky v turisticky nejfrekventovanějších částech centra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zahrádky, restaurace, magistrát, smlouvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Prahy schválilo 109 nájemních smluv pro restaurační předzahrádky  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.