Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veterináři letos zjistili chybu v tržnici SAPA celkem šestkrát z deseti případů

Celkem desetkrát letos veterináři s policií a celní správou zkontrolovali ve vietnamské tržnici SAPA provozovny nebo přepravu potravin živočišného původu. Šestkrát podle Petra Majera ze Státní veterinární správy (SVS) zjistili závady. Naposledy bylo v tomto týdnu nalezeno 4,5 kilogramu mletého masa a 20 kilogramů vepřových kolen neznámého původu.

Potraviny neznámého původu bez řádné registrace

Z letošních šesti zjištění se pětkrát uložilo opatření na místě. „Ta se týkala buď nařízení neškodného odstranění produktů nebo zákazu činnosti skladování s distribucí potravin živočišného původu,“ vysvětlil Majer. Nejčastější prohřešky byly právě přeprava potravin neznámého původu, ale také se smyslovými změnami nebo porušení chladírenského řetězce.

Nyní tam našli potraviny neznámého původu, které byly vyrobené bez řádné registrace a systému kontroly bezpečnosti potravin. „Inspektoři na místě produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele s nímž bude zahájeno správní řízení o pokutě,“ doplnil. Pokuta může činit podle zákona až 50 milionů korun, za podobné prohřešky ji většinou však veterináři ukládají v řádu desítek tisíc korun.

Chyby zjistili v tržnici i v předchozích letech, je podle nich dlouhodobě problematická. Například loni v listopadu odhalili spolu s celníky v jihočeském Suchdole nad Lužnicí dodávku, ve které přepravoval cizinec v nevhodných podmínkách zhruba 200 kilogramů potravin právě z tržnice SAPA. Řidič neměl k potravinám žádné doklady o jejich původu. Loni v létě pak nechali zlikvidovat v tržnici přes 1300 křepelčích vajec a více než 100 kilogramů masa neznámého původu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, potraviny, správa, Sapa, jídlo, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři letos zjistili chybu v tržnici SAPA celkem šestkrát z deseti případů  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.