Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Manželka Miloše Zemana na tiskové konferenci vyzvala veřejnost k toleranci

Pražský hrad svolal na dnešní 16. hodinu tiskovou konferenci týkající se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Vystoupila na ní prezidentova manželka, která veřejnost a média požádala o toleranci a respektování soukromí. Prezident podle slov své manželky prochází léčbou, která si vyžádá čas.

Jaký je prezidentův zdravotní stav?

Pražský hrad čelí za informování o zdravotním stavu hlavy státu dlouhodobé kritice. Kvůli nedostatku informací se na kancléře Vratislava Mynáře obrátil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje prezidentova zdraví. Podle některých politiků by se Parlament měl zabývat tím, zda prezidenta kvůli neschopnosti zastávat úřad nezbaví pravomocí. Podle některých ústavních právníků je takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný.

Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v neděli. Podle vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala byly důvodem komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Zinke v pondělí řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Jiné informace o jeho zdravotním stavu nejsou k dispozici.

Prezident potřebuje klid na léčbu

Ovčáček v pátek řekl, že prezident je nemocen dva týdny. Na Zavoralovo doporučení proto Zeman v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v televizní debatě. V neděli po převozu Zemana do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Dodal, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

Má znát veřejnost důvod Zemanovy hospitalizace? Experti se neshodují

Experti se neshodují na tom, zda má veřejnost právo na informace o důvodu hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Zatímco advokát Tomáš Sokol to kategoricky odmítá kvůli právu na soukromí, poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek...

Zeman pobýval v ÚVN už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miloš Zeman - prezident České republiky

Štítky Prezident, Miloš Zeman, zdraví, Hrad, Pražský hrad, Ústřední vojenská nemocnice, léčba, Miroslav Zavoral, Miloš Vystrčil, Vratislav Mynář, ODS, Jiří Ovčáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Manželka Miloše Zemana na tiskové konferenci vyzvala veřejnost k toleranci  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.