Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze kvůli covidu-19 klesla spotřeba energie. Pokles se nejvíce projevil v centru

Ve srovnání s rokem 2019 se loni v Praze snížila celková spotřeba elektřiny, plynu i vody o jednotky procent. Největší pokles byl v centru města. Vyplývá to z informací, které od distributorů sesbíral městský Institut plánování a rozvoje (IPR). Podle institutu to bylo způsobeno pandemií covidu-19, která vynutila zásadní pokles turistického ruchu a změny v chování lidí i firem, zejména práci z domova.

Spotřeba elektrické energie podle informací monopolního pražského distributora PRE loni meziročně poklesla o 6,9 procenta, v centru pak až o desítky procent. Kromě poklesu turismu stojí podle analytiků IPR za sníženým čerpáním i práce z domova, která způsobila výpadek spotřeby v kancelářských komplexech. „Zajímavostí také je fakt, že se v datech neprojevila zvýšená spotřeba energií v domácnostech právě kvůli práci z domova,“ uvedl IPR. Nižší spotřebu měli v důsledku omezení ekonomiky i velkoodběratelé.

Plynu se v Praze podle informací Pražské plynárenské loni spotřebovalo o 3,9 procenta méně, u velkoodběratelů byl pokles osmiprocentní. Vody pak Pražané spotřebovali oproti roku 2019 o 6,3 procent méně, jak vyplývá z čísel Pražské vodohospodářské společnosti. Největší pokles byl opět v centru, kde meziročně spotřeba vody klesla o 21 procent. Se změnami ve spotřebě podle institutu korespondují i data mobilních operátorů ohledně pohybu obyvatel. „Nejvíce lidí v loňském roce trávilo většinu dne ve svém obydlí,“ uvedl IPR.

Město bude podle radního Prahy Jana Chabra (TOP 09) s daty dále pracovat. „Změna chování Pražanů a jejich návyků v důsledku pandemie bude určitě přesahovat i do dalších let, proto je dobré tyto změny monitorovat a porozumět jim již nyní,“ dodal ředitel IPR Ondřej Boháč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, energie, voda, plyn, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, práce na dálku, Pražská energetika, Pražská plynárenská, Jan Chabr, Ondřej Boháč, TOP 09, Pražská vodohospodářská společnost, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze kvůli covidu-19 klesla spotřeba energie. Pokles se nejvíce projevil v centru  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.