Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel publicista a spisovatel Karel Pacner. Bylo mu 85 let

Ve věku 85 let dnes zemřel publicista a spisovatel Karel Pacner. Psal především knihy o kosmonautice a vesmíru, později také o moderních dějinách a špionáži. Dlouhá léta Pacner působil v deníku Mladá fronta, kde se věnoval popularizaci vědy. V roce 1969 byl jako novinář v USA na startu mise Apolla 11. O jeho úmrtí dnes informoval server Aktuálně.cz.

Kosmický výzkum byl hlavním zájmem Pacnerova psaní. První kroky člověka na Měsíci i díky své zkušenosti, kdy v červenci 1969 přímo z floridského mysu Canaveral a z řídícího střediska v texaském Houstonu sledoval let Apolla 11 k Měsíci, popsal ve své knize ...a velký skok pro lidstvo (1971).

Pacner ve svých knihách zachytil i další významné mezníky v dějinách kosmonautiky, v roce 1976 vyšla jeho kniha Sojuz volá Apollo o první společné sovětsko-americké kosmické misi. Prvnímu letu československého kosmonauta Vladimíra Remka se pak věnoval v knize Devět dnů kosmických (1978).

Za rok 2017 Pacner obdržel Cenu Opus Vitae za novinářskou vitalitu a obdivuhodnou vytrvalost.

Na úmrtí Karla Pacnera, který 29. března oslavil 85. narozeniny, upozornil na twitteru také šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. „Odešel nesmírně pracovitý spisovatel a slušný člověk, který dokázal přiblížit práci zpravodajských služeb široké veřejnosti,“ uvedl.

Knih napsal Pacner celkem přes šest desítek, do posledních dní byl také aktivní na své webové stránce, kde komentoval dění ve společnosti a kultuře.

Karel Pacner se narodil 29. března 1936. Psaní ho přitahovalo již od mládí, vydával skautský a později školní časopis. Po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze nastoupil v létě 1959 do redakce deníku Mladá fronta jako redaktor pro popularizaci vědy. V novinách zůstal až do roku 2001, kdy odešel do penze, i později ale publikoval v novinách a časopisech a spolupracoval s rozhlasem a televizí.

Psát o vědě je vynikající dobrodružství. Víte, i když se vám někdy něco nelíbí, tak se to může stát vaším životním koníčkem,“ vzpomínal Pacner v České televizi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, literatura, věda, Pacner, úmrtí, Karel Pacner, kniha, Apollo 11, Mladá fronta, USA, Aktuálně.cz, Měsíc, moderní dějiny, Bezpečnostní informační služba, Vladimír Remek, Houston, Michal Koudelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel publicista a spisovatel Karel Pacner. Bylo mu 85 let  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.