Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V pražské zoo onemocněla koronavirem další zvířata. Nákaza se prokázala u koček krátkouchých

Nově byla nákaza koronavirem v pražské zoo prokázána u páru koček krátkouchých. V pražské zoo se covid-19 již dříve potvrdil u dvou lvů indických a gorilího samce Richarda. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka je jejich zdravotní stav lepší. Všechna zoo v Česku jsou kvůli epidemii koronaviru uzavřená.

Zoologické zahrady v Česku jsou uzavřené od 18. prosince. Na jaře loňského roku byly uzavřené od 13. března do 27. dubna a na podzim od 9. října do 2. prosince, další dny byla návštěvnost omezená.

Kočky krátkouché jsou spolu se lvy umístěné v Pavilonu šelem

Zoo testovala další zvířata kvůli nákaze u lvů a gorilího samce, která se potvrdila na konci února. Podle ředitele zoo testy ukázaly, že pozitivní na covid-19 jsou i kočky krátkouché, které jsou spolu se lvy umístěné v Pavilonu šelem. „Naopak u goril byly s výjimkou Richarda výsledky negativní,“ dodal ředitel Bobek.

Koronavirem onemocněli lvi a gorilí samec Richard z pražské zoo. Nakazili se zřejmě od chovatelů

Také pražskou zoo zasáhlo šíření pandemie koronaviru. Včerejší testování zvířat, které se provádí ze vzorku trusů, včera potvrdilo, že covid-19 pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Příznaky onemocnění jsou u nich...

Podle kurátora savců Pavla Brandla samec Richard od skupiny goril v pražské zoo oddělený nebude. Rozdělení skupiny by podle něj vedlo ke stresu u zvířat, což by mohlo mít vliv také na průběh nemoci. Vzhledem k tomu, že se Richard nakazil zhruba před týdnem, tak se podle Brandla virus ve skupině goril chovaných v trojské zoo už šířil.

Zdravotní stav nakažených zvířat se zlepšil

Zdravotní stav lvů Jamvana a Suchiho i gorilího samce Richarda se podle ředitele zoo od pátku 26. února zlepšil. Příznaky onemocnění byly u zvířat i předtím mírné. U lvů se projevovaly rýmou a pokašláváním a u Richarda nechutenstvím a únavou. Většině z nakažených zvířat nyní podávají antipyretika a vitamín C, samec kočky krátkouché Suchi se léčí antibiotiky a lékem ivermektin.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Praha

Štítky ČR, koronavirus, příroda, Praha, zoo, kočky, ZOO Praha, COVID-19, kočka, zdraví, Miroslav Bobek, Česko, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo onemocněla koronavirem další zvířata. Nákaza se prokázala u koček krátkouchých  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.