Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha změní název nové ulice v Kolodějích. Už nebude Zemanova

Metropole změní název nově vzniklé a nedávno pojmenované ulice Zemanova v Kolodějích na Karla Zemana. Na základě žádosti tamní radnice provede změnu vedení Prahy, a to proto, aby nedocházelo k záměně jmen filmaře, loutkáře a grafika s jinými nositeli tohoto jména.

Návrh na změnu vznesla starostka Kolodějí i Muzeum Karla Zemana

Ulice vychází jihovýchodním směrem z Václava Chocholy mezi ulicemi Hermíny Týrlové a K Běchovicům. Magistrátní místopisná komise navrhla pojmenovat ji Zemanova a připomenout tak osobnost jednoho ze zakladatelů československého animovaného filmu, loutkáře, animátora a grafika Karla Zemana. Oficiálně pak byla pojmenována loni v listopadu.

Na vedení města se následně obrátila kolodějská starostka Angela Morávková (Naděje pro Koloděje) se žádostí o změnu názvu ze Zemanova na Karla Zemana. Stejný požadavek vzneslo také Muzeum Karla Zemana. Komise to odmítla s odůvodněním, mj. že název musí být co nejkratší. Vedení Prahy se nakonec rozhodlo verdikt komise změnit a Kolodějím a muzeu vyhovět.

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení jejím zastupitelstvem je postoupen magistrátní místopisné komisi. Pokud s ním souhlasí, následně jej projednají pražští radní. Prostranství nesmí být podle zákona pojmenováno po nikom žijícím.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Muzeum Karla Zemana

Štítky ČR, správa, výtvarné, film, Praha, Zeman, ulice, Praha 21, Karel Zeman, Koloděje, radnice, Muzeum Karla Zemana, Hermína Týrlová, Václav Chochola, Běchovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha změní název nové ulice v Kolodějích. Už nebude Zemanova  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.