Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podle primátora Hřiba je vyhánění dětí ze svahu nesmysl. Parcela, kde sáňkovaly, není navíc ve zmiňované vyhlášce

Úterní vykázání sáňkujících dětí pražskými strážníky vyvolalo vlnu různorodých reakcí. Ačkoliv se podle pražských strážníků jednalo o místo, kde je podle vyhlášky zakázáno provozovat zimní sporty, opak je pravdou. Podle katastrální mapy se jedná o oblast 919/1, která ve vyhlášce uvedena není. K úternímu případu se vyjádřil také pražský primátor Zdeněk Hřib, podle kterého je vyhánění dětí ze svahů nesmysl.

Oblast, kde děti sáňkovaly, ve vyhlášce není

Mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová v úterý uvedla, že chování na veřejné zeleni (včetně Petřína) je v Praze upraveno vyhláškou města. V té je uvedeno, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu. „Tato místa jsou přesně vymezena a neznamená to tedy, že je tato činnost zakázána všude,“ uvedla.

Jenže podle vyhlášky, kterou najdete ZDE, se na Petříně v Seminářské zahradě nesmí sáňkovat či běžkovat v oblastech 364, 917, 919/2, 922 a 923. Oblast, kde děti včera sáňkovaly se však nachází pod číslem 919/1, a tudíž by se na ni vyhláška vztahovat neměla.

K včerejšímu zásahu strážníků se na sociálních sítích vyjádřil také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Idální lokality na zimní sport jsou v Divoké Šárce či v Letňanském lesoparku

Také pražští radní občany vybízejí, aby si zimní Prahu užili naplno. Mezi ideální lokality na zimní sportování patří podle nich například plochy v Divoké Šárce nebo v Hostivařském či Letňanském lesoparku, které jsou v současné době mezi Pražany velmi populární.

Na základě jednoho náhodného a nešťastného incidentu na Petříně se rozvířila mylná debata, že v Praze je zakázáno sáňkovat a bobovat. Sáňkovat v Praze se samozřejmě může a Praha naopak díky svému členitému terénu nabízí ideální podmínky pro zimní radovánky, a to nejen sáňkování a bobování, ale i běžkování,“ říká náměstek primátora pro bezpečnost a životní prostředí Petr Hlubuček.

Pět nejlepších míst pro sáňkování v Praze. Jižák, Bohnice nebo Petřín?

Centrum architektury a městského plánování zveřejnilo seznam pěti nejlepších míst v Praze, kde se dá sáňkovat. Tak kam vyrazíte s dětmi vy? Na kopečky na Jižáku? Na Petřín? Nebo vaše oblíbené místo na seznamu není? Napište ho do komentářů.

V mnohých parcích jsou trasy pro běžkaře upraveny také rolbou. Pro bruslení lze využít i zamrzlé vodní plochy.

Lidé mohou sáňkovat i v centru. Má to však svá pravidla

V Divoké Šárce, Hostivařském lesoparku, Kunratickém lese a dalších lokalitách jsou dnes pro zimní sporty podmínky ideální. Pouze v centru města na Petříně, nebo Letenských sadech jsou pro zimní radovánky určena vyznačená místa. Ale i v centru Prahy si lidé v těchto dnech zasáňkují,“ dodává Hlubuček.

Co je však zcela zakázáno, je jízda na snowboardu i sjezdové lyžování. Jedná se o vyhlášku o ochraně veřejné zeleně. Místa pro sáňkování a bobování jsou v centrálních městských parcích jasně označena piktogramy a mapovým zákresem. Přehled lze nalézt na webu správce parků Lesů hl. m. Prahy a na stránkách města. Provozování zimních sportovních aktivit pak podle radních zůstává na vlastní odpovědnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter kluk z Prahy

Štítky sáňkování, Praha, Petřín, strážníci, Zdeněk Hřib, svah, zimní sport, Petr Hlubuček, Divoká Šárka, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle primátora Hřiba je vyhánění dětí ze svahu nesmysl. Parcela, kde sáňkovaly, není navíc ve zmiňované vyhlášce  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.