Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Nová výjezdová místa pražské záchranky budou v Nemocnici sv. Alžběty a v Nemocnici Na Františku

Po šesti letech se opět rozrostou stanoviště pro pražskou záchranku. Pražští radní se dohodli s řediteli Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi a Nemocnice Na Františku na zřízení dvou nových výjezdových stanovišť v prostorách těchto nemocnic, která by měla začít sloužit svému účelu už do roku. Cílem zřízení nových míst je zachování nízkých dojezdových časů záchranářů k akutním situacím.

Po celé Praze se nyní nachází dvacet výjezdových stanovišť záchranářů, jedno Zdravotnické operační středisko a stanoviště Letecké záchranné služby v Praze 6 –  Ruzyni.

Aby se záchranáři dostali k Pražanům co nejdříve a mohli poskytnout pomoc co nejrychleji.

Aby se záchranáři dostali k Pražanům co nejdříve a mohli poskytnout pomoc co nejrychleji, je nesmírně důležité mít dobrou síť výjezdových stanovišť, moderní vozy a vybavení a také kvalitní zázemí. Je až s podivem, v jak nedůstojných podmínkách musí pracovat lidé, kteří zachraňují lidské životy. Právě zajištění těchto důstojných pracovních podmínek považuji za projev uznání a respektu práce záchranářů,” řekla Milena Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

Do konce letošního roku by mělo fungovat výjezdové místo v Nemocnici Na Františku

Nejdříve by mělo být hotové výjezdové stanoviště v Praze 1 v areálu Nemocnice Na Františku. Provoz by zde měl být zahájen koncem letošního roku. Pražských záchranářům nemocnice poskytne část svých přízemních prostor, které nyní využívá jako sklad. Magistrát pak tyto prostory na své náklady zrekonstruuje a stavebně přizpůsobí. Na tomto stanovišti bude fungovat jeden tým záchranářů, který bude mít k dispozici parkovací stání pro dvě sanitní vozidla.

Praha do budoucna počítá s umístěním základen ve třech dalších objektech – v Klánovicích, v Suchdole a v Modřanech v objektu pražských hasičů. V roce 2022 má město v plánu dokončení nové základny v Argentinské ulici, která naváže na výstavbu budovy pražských hasičů. 

Další stanoviště by mělo začít fungovat nejpozději na začátku roku 2022 v Praze 2 v Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi. Aktuálně záchranáři využívají prostor malé přízemní budovy, která již kapacitně nestačí. Nahradit ji má modulově řešená stavba. Ta má zajistit funkčnější zázemí a lepší pracovní podmínky, kde budou fungovat dvě jednotky záchranářů. Parkování bude koncipováno pro tři záchranářské vozy.

Naší snahou je zajistit pražským záchranářům důstojné pracovní podmínky a moderní zázemí ve strategické lokalitě, jakou je centrum Prahy. Modulární řešení, jehož jsem příznivcem, významně urychlí proces realizace nového výjezdového stanoviště, aby se týmy záchranářů mohly co nejdříve zapojit do pomoci Pražanům,” upřesnil Martin Ježek, ředitel odboru zdravotnictví MHMP.

Jednání o zajištění důstojného zázemí pro záchranáře v areálu Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi i vybudování zcela nového stanoviště v Nemocnici Na Františku navazuje na dlouhodobou spolupráci s oběma zdravotnickými zařízeními. S využitím potenciálu Nemocnice Na Františku pro výjezdové stanoviště se počítalo již v létě 2019 v investičním výhledu tehdy zamýšlené Metropolitní nemocnice,” dodala radní Milena Johnová.

Ohodnoť článek

Foto Facebook ZZS Praha

Štítky záchranáři, stanoviště, auto, záchranka, Praha, nemocnice, Nemocnice Na Františku, Milena Johnová, Ruzyně, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová výjezdová místa pražské záchranky budou v  Nemocnici sv. Alžběty a v Nemocnici Na Františku  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.