Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strážníci vyhnali z Petřína běžkaře i sáňkující děti. Porušili vyhlášku

Skupina běžkařů se vzhledem ke sněhové nadílce rozhodla uskutečnit „pochod“ z Karlova mostu až na Petřín. Jenže na řadě míst na Petříně je běžkování nebo sáňkování zakázáno vyhláškou. A tak běžkaře i sáňkující děti z místní školky vyhnali ze zasněžených kopců pražští strážníci.

Počasí přímo vybízí k zimním sportům

Viděl jsem nějaké fotky z Prahy a říkal jsem si, že tu je příležitost, o které budu ještě vyprávět vnoučatům,“ řekl novinářům organizátor akce Jan Látal. S ostatními si podle svých slov naplánovali asi pětikilometrovou trasu se startem u staroměstské mostecké věže. K této skupině se vydalo také několik lidí, kteří trasu absolvovali „po svých“.

Běžkaři i sáňkující děti porušili vyhlášku

Vyhláška kromě zimních aktivit zakazuje také rozdělávání ohňů, stanování či jízdu na kole. Například na Petříně se tyto aktivity nesmí vykonávat v okolí Nebozízku, Seminářské, Lobkovické či Strahovské zahrady nebo v Růžovém sadě.

Jenže chování na veřejné zeleni (včetně Petřína) je v Praze upraveno vyhláškou města. V té je uvedeno, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu. „Tato místa jsou přesně vymezena a neznamená to tedy, že je tato činnost zakázána všude,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Podle Seifertové dnes na pražském Petříně v místech, kde je to zakázáno, bobovalo asi 40 dětí v doprovodu 7 dospělých osob. „Hlídka je na porušení vyhlášky pouze upozornila, stejně jako další přítomné lyžaře a snowboardisty. Žádné sankce v podobě pokut nebyly ze strany strážníků doposud uděleny,“ řekla Seifertová.

Petřín a Petřínské sady jsou podle mluvčí ze strany strážníků pravidelně kontrolovány. Pražští strážníci zatím vždy řešili porušení vyhlášky pouze domluvou, i když pokuta může vyšplhat až k 10 tisícům korun. „Co se týká již zmíněného sáňkování nebo bobování, tak například vůči dětem do 15 let není možné uplatňovat žádný postih,“ dodala Seifertová.

Běžky jako nejspolehlivější dopravní prostředek

V centru Prahy i na dalších místech bylo možné zahlédnout běžkaře i v pondělí. Nejoblíbenější místa na běžky v hlavním městě jsou především v lesoparcích. Pokud sněhové podmínky dovolí, vyrážejí Pražané často například do obory Hvězda i do dalších parků.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter kluk z Prahy, Facebook Jan Látal

Štítky sníh, Praha, běžkaři, městská policie, strážníci, děti, sáňky, běh na lyžích, Petřín, Karlův most, Jan Látal, Staroměstská mostecká věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci vyhnali z Petřína běžkaře i sáňkující děti. Porušili vyhlášku  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.