Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Pražští hasiči zasahovali v roce 2020 u více než 10 tisíc událostí

V loňském roce, který ve všech ohledech poznamenala koronavirová pandemie, nezaháleli ani pražští hasiči. Z celkového počtu 2 289 149 hovorů přijali příslušníci a příslušnice v Praze 14 procent všech hovorů. Na tísňové lince 112 bylo uskutečněno 288 585 hovorů a na lince 150 to bylo 33 095, celkem tedy 321 680 hovorů. Jedná se o nejvyšší číslo v celé republice.

Nejvíce telefonátů na linku 112 bylo v březnu

Oproti roku 2019 došlo ke snížení celkového počtu telefonátů asi o 9 procent. Pokles byl primárně způsoben útlumem života v celém Česku, ale také navýšením bezpečnostníchh prvků v domácnostech a jiných objektech.

Během roku 2020 bylo pro hasičský sbor ze systému TCTV 112 odesláno napříč celou republikou 92 429 takzvaných datových vět s oznámením o vzniku mimořádné události, z toho 6 830 datových vět bylo určeno pro operační středisko v Praze.

Operátoři zaznamenali nejvíce telefonátů na linku 112 v březnu, kdy byl poprvé vyhlášen nouzový stav. Pražská hygienická stanice se potýkala s extrémním náporem hovorů od občanů, kteří se v případě nedovolání se obraceli právě na linku 112. Nejméně hovorů pak bylo v dubnu, květnu a listopadu.

Nejvíce událostí hasiči řešili v únoru, kdy se Českem prohnaly vichřice Sabrina a Julie. Další větší nárůst zaznamenali hasiči v souvislosti se silným větrem a bouřkami také v srpnu.

Do České republiky respektive do Prahy dorazil orkán Sabina s větrem, který dosáhl rychlosti až 180 kilometrů v hodině. V on-line přenosu jsme shrnuli informace související se silným větrem na našem území. Ve většině případů se jednalo popadané,...

Při bylo zachráněno 2293 a evakuováno 9214 osob

Z celkového počtu hasiči zasahovali u 1797 požárů, 1002 dopravních nehod, 774 úniků nebezpečných látek a 1307 planých poplachů. Nejvíce je zaměstnaly technické pomoci, ke kterým vyjeli v 5277 případech.

Pražští hasiči byli loni vysláni celkem k 10 229 událostem, při kterých zahynulo 286 a bylo zraněno 1538 osob. Zachráněno jich bylo 2293 a evakuováno 9214.

VIDEO: Hasiči zachránili ze spalovny bezdomovce, kterého do šachty vysypalo popelářské auto

Pražští hasiči včera v malešické spalovně zachránili zhruba šedesátiletého muže bez domova. Toho do dvacet metrů hluboké šachty s odpadky vysypal popelářský vůz. Hasiči na twitteru uvedli, že muže vyprostili pomocí lezecké techniky a poté předali...

Škoda, kterou plameny loni způsobily, vyšplhala dohromady na 154,5 milionu korun, některé škody jsou stále ještě v šetření. Hasiči zachránili majetek v minimální hodnotě 1,2 miliardy korun.

Loni v Praze při požárech zemřelo 13 osob a 136 jich bylo zraněno. Nejvíce hořelo v Praze 10 a průměrně byly požáry lokalizovány za 12 minut a 22 sekund od příjezdu první jednotky na místo.

Co se týče nejčastější příčiny požáru, tak to bylo nedbalostní i úmyslné jednání, kam se řadí mimo jiné spálené potraviny, manipulace s cigaretami a svíčkami či požáry v přírodě způsobené například vypalováním travního porostu.

Během celého roku (nejvíce v březnu a v prosinci) se profesionální i dobrovolní hasiči podíleli také na distribuci ochranných prostředků dezinfekci objektů a dalších úkolů spojených s pomocí zdravotnickým zařízením a se zabráněním šíření nemoci covid-19.

FOTO: Na Žižkově hořel byt. Hasiči evakuovali 57 lidí. Jedna kočka požár nepřežila

Včera po sedmé hodině večerní zasahovaly tři jednotky pražských hasičů v ulici V zahrádkách v Praze 3 u požáru bytu ve třináctém patře obytného domu. Hasiči museli evakuovat 57 osob.

Lezecká skupina byla nasazena celkem 59krát

Nejvíce výjezdů má na svém kontě již tradičně centrální stanice na Sokolské (1755), za ní se umístila stanice ve Strašnicích (1199) a krátce po ní holešovická stanice (1128).

Pražští hasiči také 218krát pomohli kolegům ze Středočeského kraje. V 2463 případech zasahovaly také jednotky sborů dobrovolných hasičů.

Celkem 59krát byla nasazena lezecká skupina a 34krát skupina potápěčů. Průměrně hasiči k případu ujeli 7,77 kilometru a nejčastěji byla vyslána CAS 20 (cisternová automobilová stříkačka s výkonem čerpadla 2000 litrů za minutu). Nejvytíženějším měsícem byl únor, mezi dny drží prvenství pondělí a nejčastěji byly události hlášeny mezi 13. a 14. hodinou.

FOTO, VIDEO: Dvě jednotky hasičů dnes zasahovaly při požáru policejního auta v tunelu Blanka. Zranili se tři policisté

Při požáru v tunelu Blanka zasahovaly v neděli 20. prosince od 9:52 dvě jednotky pražských hasičů. Policejní vozidlo se zde převrátilo na střechu a následně ho zachvátil požár. Dva policisté a jedna policistka, kteří v něm byli, utrpěli středně...

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Praha

Štítky hasiči, statistika, 2020, požáry, Praha, požár, Česko, Krajská hygienická stanice, CASA, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči zasahovali v roce 2020 u více než 10 tisíc událostí  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.