Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze bude mít ulici závodník Ferrari. Svůj park bude mít i básník Kolář

Enzo Ferrari, italský automobilový závodník a zakladatel automobilky, bude mít v Praze 13 svou ulici. Nově také bude v Michli pojmenována ulice po vynálezci a puškaři Sylvestru Krnkovi. Praha 10 se zase bude pyšnit parkem básníka a výtvarníka Jiřího Koláře.

Ferrariho ulice ve Stodůlkách i park Jiřího Koláře v Michli

Ferrariho ulice ve Stodůlkách bude vycházet jihozápadním směrem ze střední části Klementovy ulice, lomit se bude k jihovýchodu a vstupovat do Poncarovy ulice. Pojmenování podle legendárního závodníka navrhla developerská společnost, která zde vystavěla nové domy.

Zajímavostí je, že prostranství nesmí být podle zákona pojmenováno po nikom žijícím.

Ani české osobnosti však nezahálí. Jeden z nejvýznamnějších českých výtvarníků a básníků Jiří Kolář bude mít park. Ten se nachází v Michli a přiléhá k ulici U vršovického nádraží v úseku mezi Vršovickou a Sámovou.

Také puškař a vynálezce Krnka, který žil v druhé polovině předminulého století v Michli v Praze 4, bude mít svou ulici. Ta vychází z ulice U plynárny, do které se obloukem navrací. Na návrh radnice Prahy 9 budou mít ve Vysočanech svou ulici také manželé Jaroslav a Antonie Piskáčkovi, jejich syn Miroslav a matka paní Piskáčkové, kteří byli zavražděni v roce 1942 v koncentračním táboře v Mauthausenu.

Josef Koutecký, zakladatel dětské onkologie, bude mít v Praze 7 svou ulici

Zakladatel dětské onkologie, profesor Josef Koutecký, který zemřel loni v červenci ve věku 88 let, bude mít v Praze 7 v Holešovicích svou vlastní ulici. Rada hlavního města již schválila návrh na pojmenování ulice, který předložila městská část...

Toto pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada, ale podněty může podat kdokoliv. Návrhy nejdříve projednává radnice příslušné městské části a po schválení zastupitelstvem je postoupen magistrátní místopisné komisi. Ta, pokud s návrhem souhlasí, jej předá k projednání pražským radním.

Magor má v pražské části Řeporyje svou ulici. Happeningu se zúčastnila přibližně stovka lidí

V nově vznikající zástavbě pražské městské části Řeporyje včera lidé oslavili vznik Jirousovy ulice, která je pojmenována po básníkovi, publicistovi a výtvarném kritikovi Ivanu Martinovi Jirousovi přezdívanému Magor. Během happeningu, o jehož...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Itálie, správa, výtvarné, automoto, Praha, Ferrari, Kolář, Jiří Kolář, Michle, Enzo Ferrari, Stodůlky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze bude mít ulici závodník Ferrari. Svůj park bude mít i básník Kolář  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.