Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žádosti o řidičský průkaz bude možné v některých případech podat také elektronicky

V budoucnu by motoristé měli možnost žádat o nový řidičský průkaz plně elektronicky. Zajistit by to měly úpravy centrálního registru řidičů za přibližně 6,5 milionu korun. Systém by pak měl být napojen na Portál občana a nutná bude také datová schránka nebo elektronický občanský průkaz. Uvádí to materiál o záměru ministerstva dopravy, který v pondělí dostane vláda.

Lidé v některých případech na úřad budou muset stejně jít

Řidiči až dosud museli kvůli konci platnosti svého řidičského dokladu osobně na úřad. V budoucnu by mělo být možné žádost podat i na Portálu občana, kde je už nyní možné elektronicky vyřídit některé úřadní záležitosti.

Žádost však bude možné takto podávat pouze při vypršení platnosti řidičského průkazu. Pokud budou chtít na průkazech změnit osobní údaje, budou muset motoristé stále na úřad osobně. Na úřad bude nutné zajít také při vyzvednutí už zpracovaného nového dokladu.

Tento projekt navazuje na přechozí kroky v registru. Ty například umožnily použít digitalizovaných fotografií a rozvolnění místní příslušnosti při podávání žádostí o řidičský průkaz. Zatím není jasné, kdy bude tento projekt dokončen.

Jenom letos propadne řidičský průkaz celkem 341 tisícům motoristům, proti roku 2020 je to až dvakrát méně. Důvodem vyššího počtu v minulých letech byly povinné výměny některých starších dokladů. Ti řidiči, kterým průkaz propadl v období loňské krize, mohou využít mimořádného prodloužení platnosti, a to zatím do konce března 2021.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, automobilová, správa, internet, vláda, řidičský průkaz, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádosti o řidičský průkaz bude možné v některých případech podat také elektronicky  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.