Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

V roce 2021 si Pražané připlatí za vodu. Kubík vyjde na 92,36 korun

V příštím roce lidé v Praze zaplatí za metr krychlový vody 92,36 korun za metr krychlový, což je o 7,9 procenta více než v roce 2020. Zdražení je způsobeno propadem spotřeby vody kvůli koronaviru a rovněž opravou vodárny v Podolí. Sdělil to dnes mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Právě PVK má distribuci vody v Praze na starost.

Za zdražení může také koronavirus

Nárůst ceny je způsoben především ohromným propadem fakturovaných objemů, na které se rozpočítávají regulované náklady. Ty vzrostou pouze o inflaci. Pokles spotřeby postihl Prahu nejvíce z celé republiky, neboť krize covidu vyhnala z Prahy turisty, dojíždějící studenty i pracující a zásadně omezila veškeré ekonomické aktivity,“ uvedl Mrázek.

Investice do obnovy vodohospodářské infrastruktury mají v roce 2021 dosáhnout až 2,4 miliardy korun. Pokud bude odběr vody vyšší než v letošním roce, investice budou navýšeny.

Ve spotřebním koši Pražanů představuje vodné a stočné 1,4 procenta čistých příjmů domácnosti. Za vodu pak průměrný Pražan utratí asi 270 korun.

Meziroční navýšení ceny představuje nárůst měsíčních výdajů za vodohospodářské služby o 22 korun za osobu. Jeden litr kvalitní pitné vody bude stát zhruba deset haléřů,“ uvedl Mrázek.

Vliv na nárůst ceny má také provoz úpravny vod v Podolí. Ta bude příští rok po rekonstrukci opět připojena do pražské vodovodní sítě. Vodárna bude spoluzajišťovat dodávku pitné vody při opravě přivaděčů z Káraného.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Praha, cena, voda, zdražení, peníze, Tomáš Mrázek, COVID-19, Podolí, Pražské vodovody a kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V roce 2021 si Pražané připlatí za vodu. Kubík vyjde na 92,36 korun  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.