Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po loňském požáru se znovu otevře dům s pečovatelskou službou na Černém Mostě

Loňský požár v domě s pečovatelskou službou v ulici Kpt. Stránského v Praze 14 napáchal značné škody. Nyní se mohou všichni klienti již vrátit do svých domovů. Po náročné obnově, která trvala přes rok, se především zvýšilo požární zabezpečení celého objektu.

Požár způsobila závada elektroinstalace lednice

V domě s pečovatelskou službou na Černém Mostě hořelo loni v listopadu. Z budovy bylo tehdy evakuováno zhruba devadesát osob, bohužel jedna invalidní obyvatelka domu i se svým psem zemřela. Přičinou požáru byla technická závada elektroinstalace lednice umístěné v kuchyni jednoho z bytů.

Po tomto požáru bylo zapotřebí velmi rychle jednat, aby se ostatní obyvatelé mohli co nejrychleji vrátit do svých bytů. Zároveň bylo zřejmé, že dům musí projít modernizací, aby jeho obyvatelé byli co nejvíce v bezpečí a mohli se pohodlně pohybovat po domě s ohledem na to, že někteří z nich jsou tělesně postižení,“ říká pražský radní pro oblast majetku Jan Chabr.

Rekonstrukce trvala rok

Náročná rekonstrukce byla naplánována na jeden rok. Během této krátké doby se tak musely zkoordinovat všchny dotčené strany a začít se stavebními pracemi. V rámci obnovy byly například nahrazeny neevakuační výtahy zcela novými v provedení bez strojovny. V obou sekcích vznikly také plnohodnotné chráněné únikové cesty a objekty byly odděleny požárně odolnými kouřotěsnými dveřmi.

Součástí rekonstrukce byla také instalace nového páteřního rozvodu požární vody a požárních vodovodních stoupaček nebo výměna elektrických rozvodů. Jelikož se v bytech nachází i neslyšící osoby, byla v pokojích mimo akustické sirény nainstalována také světelná signalizace, která má být napojena prostřednictvím Zařízení dálkového přenosu na pult centrální ochrany.

Ve veřejné sbírce se vybralo přes 280 tisíc korun

Konec loňského roku byl pro obyvatele tohoto domu skutečně náročný. Jako městská část jsme se jim snažili maximálně pomáhat, a to akutně v průběhu a krátce po události, ale i později. Například jsme vyhlásili veřejnou sbírku, na jejíž konto postupně doputovalo bezmála 284 tisíc korun. Z vybraných peněz jsme žadatelům nakoupili zdravotní pomůcky a vybavení domácnosti, zbylo i na hasicí přístroje a evakuační vozíky. Jsem rád, že se hlavnímu městu, kterému dům patří, i správci objektu ze společnosti Centra podařilo dům takto rychle zrekonstruovat. Velkým přínosem jsou mimo jiné nové výtahy s úpravami pro osoby s těžkým tělesným postižením,“ připojuje starosta městské části Praha 14 Radek Vondra.

„Loňská tragédie ukázala i na fakt, že není vhodné koncentrovat bezbariérové byty pro lidi se zdravotním postižením v jednom objektu. U nové bytové výstavby budeme dbát na to, abychom tyto chyby minulosti neopakovali. Mnohem větší smysl dává takto specificky upravené byty začleňovat do standardních bytových domů,“ uzavírá pražský radní pro oblast bydlení Adam Zábranský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha14.cz

Štítky dům, požár, pečovatelská služba, Černý Most, Praha, Jan Chabr, Adam Zábranský, Radek Vondra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po loňském požáru se znovu otevře dům s pečovatelskou službou na Černém Mostě  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.