Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté před ministerstvem financí se přivázali ke vchodu. Protestovali za lepší ekologii

Před ministerstvem financí dnes protestovalo asi dvacet členů klimatického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Někteří demonstranti se dokonce nechali přivázat ke vchodovým dveřím, přístup do budovy však úplně nezablokovali. Hnutí požaduje, aby resort prosazoval ekologičtější strategii nejen v ekonomice, ale i další oblastech.

Ministerstvo „zaspalo“

U ministerstva se aktivisté začali scházet po půl deváté. Někteří měli s sebou transparenty s fotkami svých blízkých a s nápisy „Jsme tu za ně“. Své poždavky oznámili megafonem a následně je několikrát zopakovali. Podle aktivistů ministerstvo „zaspalo“, neposlouchá vědce a nedělá nic pro to, aby zabránilo budoucí ekologické katastrofě.

Protest byl součástí takzvané Velké rebelie za život, v rámci níž pražská odnož hnutí v dalších dnech hodlá uspořádat několik dalších podobných akcí. Na středu například plánují recesistický průvod zvířecích masek, který má poukázat na důležitost biodiverzity. Ve čtvrtek chtějí uspořádat blokádu dosud neznámé instituce. Dnes od 17:00 pak z Klárova vyrazí cyklojízda na oslavu volného pohybu ve městě a za bezpečnější dopravu.

Pokud nejste schopni zahájit radikální ekologickou transformaci ekonomiky, mohli byste aspoň rozlišit míru podpory pro znečišťovatele a ekologicky smýšlející firmy,“ uvedla jedna z mluvčích. Ministerstvo by podle protestujících mělo rovněž uvést v praxi již existující technologie a plány pro bezemisní ekonomiku.

Aktivisté požadují rovněž konec fosilního průmyslu, ale dodávají, že je nutné zajistit lidem z těchto odvětví jinou práci. Česko podle nich potřebuje určitý plán, koncepci a vizi.

Naše vláda to však neumí zajistit, protože řídí stát jako krachující firmu, jde slepě po penězích a vůbec nemyslí na budoucnost,“ zaznělo z megafonu.

Aktivisté také žádali po politicích, aby mysleli na své blízké a změnili Česko ve společnost, ve které se cení spolupráce, solidarita a vzájemná pomoc a kde se „pro peníze nejde přes mrtvoly a v řekách neteče kyanid,“ čímž odkázali na nedávnou ekologickou katastrofu na řece Bečvě, kde únik kyanidu zabil desítky tuny ryb.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/XRPraha

Štítky protest, aktivisté, ministerstvo financí, klima, ovzduší, Ministerstvo financí České republiky, ekonomika, Extinction Rebelion, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté před ministerstvem financí se přivázali ke vchodu. Protestovali za lepší ekologii  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.