Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Návrh vyhlášky o hazardu kritizují některé pražské městské části

Plán na zavedení plošného zákazu hracích automatů v Praze kritizují některé její části, kdy třeba vedení Prahy 1 považuje zákaz za nesmyslný. Podobně se k tomu staví i jiné městské části a požadují výjimky pro vybrané podniky. Podle radní Hany Marvanové to však není možné kvůli stanovisku antimonopolního úřadu.

Zákaz automatů. Bez výjimek?

Základním principem nové vyhlášky je povolit živou hru ve vybraných kasinech a zároveň zakázat všechny takzvané technické hry, tedy hrací automaty i videoloterijní terminály. Praha 1 původně navrhovala, aby se ze stávajících 20 povolených kasin na území Prahy 1 byly automaty povoleny v polovině. Magistrát to však zamítl s tím, že podle antimonopolního úřadu by šlo o zasahování do hospodářské soutěže. Vyhláška, kterou nechala připravit radní Marvanová a kterou by měli v blízké době schvalovat radní města a následně zastupitelé, tak zřejmě navrhne úplný zákaz technických her bez výjimek.

Radnice Prahy 1 to však odmítla. Stanovení výjimek by podle jejího vedení bylo možné v případě, kdy budou určeny jasné a objektivní podmínky výběru. Ve stanovisku radnice dále stojí, že k zákazu automatů v kasinech není žádný důvod, protože tyto podniky navštěvují ve většině případů zahraniční hosté, kteří nezpůsobují nepořádek na ulicích, jako to bylo v případě hráčů z heren. „Především na území Prahy 1 nemají obyvatelé městské části žádné negativní zkušenosti související s existencí kasin,“ uvedla radnice.

Praha navrhne úplný zákaz automatů, výjimky prý nejsou možné

Pražský magistrát nemohl při přípravě nové vyhlášky o hazardu vyhovět městským částem, které chtěly stanovit výjimky z plošného zákazu takzvaných technických her, tedy automatů nebo videoloterijních terminálů. Novinářům to dnes řekla radní Hana...

Hazard se přesune na internet

V případě zákazu se podle radnice hra přesune na internet, kde nad ní město nebude mít už vůbec žádnou kontrolu. Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy je potřeba vzít v potaz také finanční dopady na rozpočet radnic, kterým jdou stejně jako magistrátu z hazardních her peníze určené hlavně na sport, školství a na podporu neziskových organizací. Radnice kritizuje i postup Marvanové při přípravě vyhlášky. Proti plošnému zákazu technických her se staví také například Praha 3, 5, 8, 11, 13 nebo 14.

Původní vyhláška o hazardu byla v uplynulých letech několikrát novelizována. Od roku 2013 platilo znění, které stanovilo místa a čas, kde a kdy lze provozovat loterie a jiné podobné hry. Herny a licence pro jejich provozovatele ruší od začátku roku 2016 ministerstvo financí. Loni ukončilo provoz nebo bylo zrušeno ministerstvem 30 heren.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hry, zákon, Praha, hazard, městská část, hazardní hra, Hana Kordová Marvanová, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, kasino, Petr Hejma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh vyhlášky o hazardu kritizují některé pražské městské části  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.