Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Starosta Prahy 9 kritizoval stany pro uprchlíky. Jejich provoz je v pořádku, říká místostarosta

Provoz ve stanech pro nouzové přenocování uprchlíků z Ukrajiny u Krajského asistenčního centra pro uprchlíky ve Vysočanech je v pořádku. Po dnešní návštěvě stanů to řekl místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský (ODS). Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) předtím sdělil, že vedení Prahy 9 žádá magistrát, aby odstranil stany u centra, v nichž jsou ubytováváni ukrajinští Romové.

Stany jsou vytápěné, mají lehátka i sociální zařízení

Stany, ve kterých přespávali uprchlíci, nemají na náměstí OSN co dělat. Musím souhlasit s panem hejtmanem Kubou, tady už jde veškerá korektnost stranou. Obyvatelé Prahy 9 uprchlíkům po celou dobu aktivně pomáhají, a proto umístění stanu vnímám ze strany magistrátu jako nekorektní jednání. Umístit doprostřed živého náměstí stany a nechat v nich několik dní ubytované početné romské rodiny s jinými kulturními, hygienickými a sociálními návyky nelze ani jinak chápat," napsal Portlík v pondělí na Facebooku.

V okolí stanů se podle starosty objevovaly problémy. Vážanský označil Portlíkovy výroky za nedorozumění, mluvil prý o stanech, které už byly v minulých dnech odstraněny. 

„Ředitel pražských hasičů Luděk Prudil dnes přivítal místostarostu Prahy 9 Vážanského, ukázal mu stany nouzového ubytování a žádná výtka nezazněla," uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči se podílejí na fungování centra. Stany jsou podle Kavky určeny pro nouzové krátkodobé ubytování, jsou vytápěné a jsou v nich lehátka i sociální zařízení. Dříve byly u centra také stany, fungující jako čekárny, ve kterých uprchlíci podle Kavky nepřespávali. Právě tyto strany už byly odstraněny.

„Tyto stany jsou určené hasičům a rozhodně nejsou určeny k ubytování a je nelidské, aby v tomto prostředí děti trávily někdy i 4 dny"

Starosta Prahy 9 Portlík uváděl, že pobyt ukrajinských Romů ve stanech způsobuje městské části problémy. Ve stanech podle něj byly pro pobyt nevyhovující podmínky. „Nemluvě o tom, že tyto stany jsou určené hasičům a rozhodně nejsou určeny k ubytování a je nelidské, aby v tomto prostředí děti trávili někdy i čtyři dny," pokračoval Portlík.

Podle informací od lidí, kteří fungování centra ve Vysočanech znají, se problémy s romskými uprchlíky ve stanech neobjevily.

Portlíkovo vyjádření kritizoval pražský primátor Zdeněk Hřib. „Pan starosta Portlík nemluví pravdu. Přijde mi krajně nevhodné, že si dělá kampaň do komunálních voleb na neštěstí uprchlíků, převážně dětí a žen prchajících před válkou z Ukrajiny," řekl Hřib. Dodal, že o umístění všech stanů byl Portlík jako starosta informován a hasiči pravidelně komunikují s radnicí Prahy 9.

Stany slouží jako čekárna pro lidi, které prověřují déle

Primátor doplnil, že nyní jsou u centra dva stany, které slouží jako čekárna zejména pro skupiny lidí, kteří mají dvojí občanství a prověření jejich nároku na azyl trvá déle. Bezpečnost na místě je podle něj zajištěna každodenním dohledem policie. „Samotné řešení situace romských uprchlíků je teď plně na ministerstvu vnitra, které celou situaci koordinuje s romskými neziskovými organizacemi. Ty ostatně působí i přímo v krajském asistenčním centru ve Vysočanech," zakončil primátor.

Uprchlíci z romské menšiny většinou žádají ubytování pro větší skupiny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes jednal o věci se zástupci romských sdružení, podle něho budou romské neziskové organizace pomáhat ve vytížených krajských centrech pro uprchlíky, mají zajistit lepší domluvu. Ministr řekl, že úřady už našly přes 20 objektů, které by mohly požadavkům romských uprchlíků vyhovovat.

Od začátku ruské invaze vydalo ministerstvo vnitra uprchlíkům z Ukrajiny 308 170 víz. Podle výkonného ředitele sdružení Romodrom Nikoly Taragoše patří k romské menšině asi 1200 až 1500 z nich, z toho dvě třetiny jsou děti.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, Rusko, migrace, boje, Prahy, stan, Praha, uprchlík, ODS, Vysočany, Martin Kavka, OSN, Martin Kuba, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Prahy 9 kritizoval stany pro uprchlíky. Jejich provoz je v pořádku, říká místostarosta  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.