Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Praha 9 jako první poslala do ulici asistenty prevence kriminality, nejvíc problémů řeší kvůli alkoholu a drogám

Radnice Prahy 9 vyslala do parků a ulic deset asistentů prevence kriminality, kteří dohlížejí na veřejný pořádek. Cílem je zvýšit pocit bezpečí. Při službě už řešili konflikty, poskytli první pomoc nebo odradili muže od protiprávního jednání u školy. Nejvíc problémů řeší kvůli alkoholu a drogám. Projekt potrvá do února 2025 a vyjde na zhruba 3,6 milionu korun, větší část jako dotaci dostala radnice od ministerstva vnitra.

„Jsme první v hlavním městě, kdo se zapojil do programu ministerstva vnitra asistence prevence kriminality. Asistenti jsou zařazeni jako zaměstnanci úřadu. Jejich činnost spočívá v tom, že sice nemají žádné pravomoce, ale mohou zakročit třeba v případě nutné obrany nebo v jiném případu krajní nouze. Funkce je preventivní," řekl místostarosta Adam Vážanský (ODS).

Asistenti jsou vyškoleni, aby věděli, co mohou a kdy udělat nebo kdy je lepší zavolat policisty či strážníky. „Mentory jsou jim dva policisté, kteří je vzdělali nejen právně, ale jsou i takový jejich 'přítel na telefonu', kdyby došlo k situaci, s kterou by si nevěděli rady," uvedla ředitelka Obvodního ředitelství policie Praha III Josefa Jelínková. Všichni tak podle ní třeba vědí, co je krajní nouze nebo nutná obrana a podobně. „Také jim řekli, s jakým protiprávním jednáním se mohou setkat a jak postupovat," sdělila.

Tým asistentů tvoří čtyři muži a šest žen, kteří začali pracovat od června. Dva z nich mluví plynně rusky, a to kvůli komunikaci s Ukrajinci. První tři měsíce trval výcvik a příprava, včetně taktiky komunikace s lidmi. Od městské části dostali veškeré nutné vybavení včetně oblečení a bot.

Asistenti pracují ve dvou směnách, první začíná o půl osmé ráno a druhá končí o půl deváté večer. Vždy chodí po dvojicích, jeden má za úkol s lidmi komunikovat a druhý jej jistit. Každá dvojice má předem stanovenu trasu, přičemž se zaměřují na parky, jako je ten na náměstí OSN, park Podvinní, Zahrádky nebo park Přátelství na Proseku. Kromě bezpečnosti kontrolují monitorují také černé skládky.

Největšími problémy ve Vysočanech jsou podle asistenta Mariana Cíny alkohol a drogy. „S tím se potkáváme pořád. Máme tu sporové potyčky a stalo se nám, že omdlel bezdomovec. Museli jsme řešit i potyčku mezi skupinami dětí," řekl Cína. První pomoc poskytli starší ženě, která omdlela na Proseku. Svou přítomností rovněž odradili neznámého muže, který oslovoval před jednou ze základních škol děti.

Obvodní ředitelství policie Praha III zahrnuje severovýchodní kvadrant Prahy. Zda se k projektu přidá některá z dalších radnic, která v policejním obvodu leží, není jasné. „Nám konkrétně se neozval nikdo, ale připravujeme se na setkání se starosty, kde to nabídneme," řekla Jelínková. Pokud by měla některá z radnic zájem, je jim policie podle Jelínkové schopna poskytnout na výcvik policisty, stejně jako v případě Prahy 9.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky kriminalita, prevence, Praha, ministerstvo vnitra, program, alkohol, drogy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 9 jako první poslala do ulici asistenty prevence kriminality, nejvíc problémů řeší kvůli alkoholu a drogám  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.