Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Kobylisích si připomněli desítky popravených lidí z českého odboje

Kobylisy v Praze 8 se během druhé světové války staly místem se smutnou historií. Právě zde totiž bylo před 79 lety, 30. června 1942, přesně v 19:30 zavražděno 72 vlastenců spjatých s českým odbojem. Celkem se pak Kobyliská střelnice stala svědkem vražd celkem 540 osob popravených nacisty. Mezi nimi byl i generál Josef Mašín. Na počest padlým zástupci Prahy 8 i potomci popravených včera přišli zapálit na místo svíčku.

„Je důležité nezapomínat na lidi, kteří riskovali své životy“

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) připomněl, že je důležité na hrdiny z druhé světové války nezapomínat. „Dnes tu jsme, abychom nejenom za Josefa Mašína, Františku Plamínkovou, generála Eliáše, ale i za všechny ostatní, které zde němečtí okupanti popravili, zapálili svíčky a věnovali jim vzpomínku. Je to důležité i dnes, kdy se po těch dlouhých desetiletích zapomíná, že máme ve své historii hrdiny, kteří neváhali riskovat své životy za svobodu našeho národa,“ řekl přítomným Gros.

Radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti) poté zdůraznil důležitost místa spjatého s historií našeho národa. „Je to místo, které je neuvěřitelným způsobem spjato s naší historií. Byl zde vykonán nacistickým Německem pokus o vyhlazení elity našeho národa,“ řekl Švarc.

Pietního aktu se zúčastnila i dcera Josefa Mašína

Veřejnost zde na počest popravených lidí přišla položit věnce a zapálit svíčku. Mezi lidmi, kteří se stali obětí nacisitckcýh poprav, byla řada vlastenců, intelektuálů a členů odboje, kam patřil i generál Josef Mašín, který za svou statečnost zaplatil životem. Pietního aktu se zúčastnila také Mašínova dcera Zdena Mašínová, pro kterou byl její otec velkým vzorem.

„Náš otec byl tělem i duchem voják. Jejich vzájemná věrnost a porozumění, až dá se říci za hrob, obou, byla pro nás tři děti velkým příkladem a velkou oporou pro život,“ vzpomínala Zdena Mašínová.

Rukou nacistů přišly na Kobyliské střelnici o život stovky statečným mužů a žen, u některých z nich je však známo pouze jejich jméno a věk. Symbolickou svíčku za padlé přišli včera zapálit i historici a spisovatelé, mezi kterými byl například Jiří Padevět.

Ohodnoť článek

Foto Praha 8

Štítky Praha 8, pieta, historie, svíčky, popravení, odboj, Kobylisy, Praha, Josef Mašín, svíčka, druhá světová válka, Ondřej Gros, Michal Švarc, ODS, Zdena Mašínová mladší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kobylisích si připomněli desítky popravených lidí z českého odboje  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.