Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rozpočet Prahy 8 bude letos 830 milionů. Na investice vydá radnice 150 milionů

Radnice Prahy 8 bude letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 829,46 milionu korun. Na investice vydá městská část více než 150,7 milionu. Návrh rozpočtu schválili zastupitelé městské části. Od začátku roku byla radnice v rozpočtovém provizoriu, které jí neumožňuje investovat. Na loňský rok měla městská část schválený rozpočet s vyrovnanými příjmy a výdaji 823,98 milionu korun.

Větší část výdajů tvoří částkou 678,74 běžné výdaje, což je meziročně méně. Nejvíc peněz půjde na chod radnice. Druhou největší rozpočtovou kapitolou je školství a vzdělávání s více než 160 miliony korun. Dalších 87,57 milionu je určeno pro zdravotnictví a sociální oblast a o dva miliony méně na městskou infrastrukturu.

Školství bude mít nejvíc peněz na investiční výdaje, které vedení radnice plánuje na 71,1 milionu korun. Více než 15,3 milionu je určeno na dopravu a čtyři miliony na infrastrukturu.

Přestože investice oproti loňsku vzrostly ze 138,66 milionu na 150,72 milionu, hned v několika rozpočtových kapitolách není naplánován žádný výdaj. Stejně jako loni se to týká zdravotnictví, kultury a cestovního ruchu, bezpečnosti a tzv. pokladní správy.

V Praze 8 vládne koalice ODS, TOP 09 a STAN s Patrioty pro Prahu 8. Koalice má v 45členném zastupitelstvu jen 18 hlasů. Podporují ji osmi hlasy zastupitelé ANO, kteří ve vedení městské části nejsou.

Na straně příjmů získá radnice na daňových příjmech asi 141,2 milionu a nedaňových 27,1 milionu korun. V obou případech je to meziročně méně. Nejvíc peněz dostane osmá městská část od hlavního města, a to 354,32 milionu korun, což je naopak o něco více než v předešlém roce. Necelých 90 milionů získá ze státního rozpočtu na výkon státní správy. Převody z vlastních fondů hospodářské činnosti dosáhnou 217,9 milionu.

Opozici se při jednání nelíbilo rozdělení peněz do jednotlivých kapitol či oblastí a kritizovali i samotnou podobu materiálu. Rozpočet jako celek kritizoval například Ondřej Buršík (8žije), který uvedl, že v podstatě není vyrovnaný, neboť radnice využívá v příjmech své vlastní peníze z minulosti a z prodeje majetku. Je tam disproporce, protože příjmy máme jen 511 milionů korun," řekl. Zastupiteli Tomáši Němečkovi (8žije) se zase nelíbilo zdůvodnění zapojení peněz z vlastních fondů hospodářské činnosti, které podle něj bylo nedostatečné.

Městská část se poslední roky potýká s nedostatkem financí. Předloni musela hospodařit s rozpočtem, jehož rámec byl asi o miliardu nižší než v roce 2018. Do rozpočtu na rok 2019 muselo vedení městské části zapojit také peníze z rezervy, kterou tím radnice zcela vyčerpala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 8

Štítky hospodářství, rozpočet, Praha, radnice, městská část, Tomáš Němeček, ODS, ANO 2011, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpočet Prahy 8 bude letos 830 milionů. Na investice vydá radnice 150 milionů  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.