Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha 8 chystá muzeum s názvem Libeňské návraty. Připomene Hrabala i Lustiga

Praha 8 si pronajala společenský sál v Pivovarnické ulici v Libni. Záměr je vytvořit v tomto místě Libeňské muzeum s kulturním centrem pod názvem „Libeňské návraty“. „Chceme ho udržet a vrátit nejen Libeňákům jeden z mála zachovalých společenských prostor a sálů,“ uvedl radní Prahy 8 Michal Švarc.

Výstavy, společenské akce, setkání a přednášky

V místě podle vedení městské části stále funguje nezaměnitelné libeňské genius loci. „Chceme ho udržet a vrátit nejen Libeňákům jeden z mála zachovalých společenských prostor a sálů. Rádi bychom zde pořádali výstavy, společenské akce, setkání, přednášky a podobně Zároveň chceme v tomto prostoru vzdát hold Libni a jejím obyvatelům a rodákům. Především spisovatelům Hrabalovi, Lustigovi, Štorchovi a dalším. Věříme, že až nám Covid 19 umožní naplno otevřít, vše bude nachystáno,“ vysvětluje radní Prahy 8 Michal Švarc.

Městská část byrala daný sál hned z několika důvodů. Jedná se o poslední zachovalý autentický libeňský společenský a komunitní sál. Dříve jich v oblasti Libně byly desítky, například Vlachovka, U Kroftů, U Ferklů, Čechie apod. V domě, kde se sál nachází, dříve bydlel Eduard Štorch a do restaurace sem chodil jak Bohumil Hrabal, tak Arnošt Lustig. Bohužel, ani jeden z těchto světově proslulých libeňských spisovatelů nemá v Praze expozici, která by jejich život a díla připomínala. Pro volbu vytvořit muzeum Libeňské návraty formou pronájmu sálu vedly městskou část také ekonomické důvody.

Za pronájem patří dík soukromému majiteli nemovitosti

Při jiné uvažované variantě v Löwitově mlýně vycházely náklady na rekonstrukci v řádu desítek milionů korun, které v současné době městská část nemá a navíc se mlýn nachází stále v zátopovém pásmu Rokytky. „Za pronájem patří dík soukromému majiteli nemovitosti, který se spokojil s rozumnou výší nájmu a svůj prostor poskytnul pro obecně prospěšný účel. Doposud zde byla provozována muslimská modlitebna, na kterou si místní obyvatelé stěžovali mimo jiné i kvůli problémům s parkováním nebo produkováním odpadu. Je symbolické, že Libeňské návraty vznikají v roce, kdy si připomínáme 120 let od připojení Libně ku Praze, přesně 20. 9. 1901. Libeň byla na základě zemského zákona připojena k Praze jako její osmá čtvrť, proto jsme dodnes Praha 8,“ vysvětlil starosta Ondřej Gros.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 8

Štítky muzeum, Libeňské návraty, Libeň, Praha 8, Praha, Bohumil Hrabal, Arnošt Lustig, Michal Švarc, městská část, Eduard Štorch, kulturní dům, Ondřej Gros, přednáška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 8 chystá muzeum s názvem Libeňské návraty. Připomene Hrabala i Lustiga  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.