Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Pospíšil kritizuje Prahu 8 za to, že vrátila týraného psa majiteli. Postupovali jsme podle zákona, brání se Osmička

Náměstek primátora pro oblast péče o zvířata Jiří Pospíšil si na sociálních sítích postěžoval na konání úředníků Prahy 8, kteří vrátili zbitého psa jeho majiteli. Osmička ale podle vlastního vyjádření postupovala v mezích zákona, o odebrání psa totiž sama rozhodnout nemohla.

Jak Jiří Pospíšil (TOP 09) i Praha popsali na Facebooku, majitel surově napadl své půlroční štěně labradora na zastávce Písečná 3. října. 

„Podle očitých svědků bylo štěně surově bité vodítkem, házením o zem, kopáním a údery pěstí. V dobu se v místě nacházelo velké množství lidí, kteří se rozhodli štěněte zastat. Na místo byla dokonce přivolána i policejní hlídka,“ uvedl Pospíšil

Muže zadrželi a štěně putovalo do útulku. Pak ho ale majiteli opět vrátili. „Postup daných úředníků městské části považuji za naprosté selhání. Nejen z morálního hlediska, kdy nebylo hleděno prioritně na zájem a ochranu štěněte, ale i z pohledu samotného postupu v této věci. Případem se intenzivně zaobírám a budu ho řešit i dále. Stejně tak bude dále řešený chovatel,“ napsal Pospíšil.

Osmička na Facebooku reagovala dlouhým vyjádřením. „Předpokládáme, že nejen pan náměstek, v minulosti též ministr spravedlnosti, ale každý odpovědný občan této země rozhodně odmítá jakékoliv týrání zvířat, ale stejně tak rozhodně ctí fakt, že žijeme v právním státě, kde platí a jsou respektovány zákony. A úřední osoba by při respektování zákonů měla jít obzvláště příkladem. Proto musíme konstatovat, že osočení úředníků odboru životního prostředí se rozhodně nezakládá na pravdě,“ píše se na profilu osmé městské části.

„Odebrat chovateli týrané zvíře lze pouze na základě vydání rozhodnutí o umístění zvířete do náhradní péče. Toto rozhodnutí vydává pouze krajská veterinární správa. A takové rozhodnutí veterinární správa nevydala, ani na základě dotazování od pracovníků odboru životního prostředí,“ uvedlo vedení Prahy 8.

Úředníci kontaktovali Městskou veterinární správu u posouzení, o den později ale dostali jen informaci o týraném zvířeti, která byla vyhodnocena ze záznamu policie. 

Útulek Praze 8 sdělil, že pes dorazil bez šrámů a podlit, v dobrém zdravotním zdravu. Udělali mu i laboratorní testy a rentgen a všechna vyšetření potvrdila, že je v pořádnu. 

„Pracovníci Odboru životního prostředí ÚMČ Praha 8 postupovali plně v souladu s platnými zákony a v rámci svých kompetencí, tzn. ani je nezanedbali, ani je nepřekročili,“ shrnula Praha 8.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jiřího Pospíšila

Štítky Praha 8, Jiří Pospíšil, pes, policie, týrání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pospíšil kritizuje Prahu 8 za to, že vrátila týraného psa majiteli. Postupovali jsme podle zákona, brání se Osmička  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.