Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIZUALIZACE: Podél Vltavy v Praze 8 vybudují cyklostezku a rekreační plochy, stavět se začne na podzim

Mezi mostem Barikádníků a ulicí U Českých loděnic v Praze 8 vznikne podél Vltavy cyklostezka s několika místy pro odpočinek. Stavět se začne na podzim, práce budou trvat rok a půl. Na stavbu má městská část 27 milionů korun, očekává ale, že náklady budou nižší. Stezka bude pro pěší a pomalejší cyklisty, ti rychlejší budou moci v budoucnu využít plánovanou stezku vedenou ulicí Povltavskou.

Jak vysvětlil radní pro dopravu Prahy 8 Tomáš Slabihoudek (TOP 09) pro úsek mezi mostem Barikádníků a ulicí U českých loděnic měla Osmička připravený projekt dříve. Měla být rozšířena na tři až čtyři metry. Nakonec se ale městská část domluvila s vedením města i Institutem plánování a rozvoje na úpravu projektu tak, aby stezka zachovala ráz místa.

„Aby to nebyla asfaltová dálnice, která rozrazí krajinu vedví. Aby tam byly pobytové plochy, zůstalo tam kamenné opevnění. Změna projektování trvala asi rok a půl,“ uvedl Slabihoudek na tiskové konferenci.

Cesta bude nově z mlatového povrchu, budou ochráněny kořeny stromů, které měly být v původním projektu pokáceny. Široká bude 2,5 metru, aby se vešla do profilu současné kamenné cesty. Přiznáno také bude historické kamenné opevnění. 

Mezi mostem Barikádníků a tím železničním dojde k odstranění navážky, kde bude vytvořeno místo pro setkávání lidí. Zachovají se vstupy k vodě.

Cyklostezka pro rychlejší povede výš

Stavět by se mělo začít na podzim, nejpozději v listopadu. Náklady odhadují na 27 milionů korun, zakázka se ale ještě bude soutěžit, očekává se proto nižší cena. Dokončena by měla být za rok a půl.

„Stezka bude klidovější pro pěší a pomalejší cyklisty, v těsné blízkosti řeky,“ doplnil Slabihoudek. Ti rychlejší se budou moci vydat o něco výš po ulici Povltavské, kde vznikne nová cyklostezka. Tam je zatím povolena jízda cyklistům na úzkém chodníku vedle silnice, ovšem jen jedním směrem, ve druhém mají jet po cyklostezce na silnici.

„Někteří se bojí jet v tom sice vyhrazeném, ale fyzicky neodděleném cyklopruhu. Pak jezdí v tom úzkém profilu v obou směrech, motají se, komplikovaně se vyhýbají,“ informoval předseda komise pro dopravu a komise pro územní rozvoj Martin Jedlička (TOP 09). V cestě mají lampy veřejného osvětlení a na povrchu vedoucí linii pro nevidomé a slabozraké, která ale za mokra klouže. 

Pokud vznikne tunel, z Povltavské vznikne promenáda

Dojde k rozšíření chodníku o metr až metr a půl, přeloží stožáry veřejného osvětlení, odstraní svodidlo, kapacita pro auta ale zůstane stejná. Doprojektování bude trvat ještě rok, stát bude odhadem 24, 5 milionu. 

Tato část by v budoucnu mohla být kompletně proměněna v rekreační promenádu, záleží ale na budování městského okruhu. Doprava by totiž byla svedena do tunelu po Bílou skálou, zatím ale není jisté, zda bude postaven.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 8

Štítky Praha 8, cyklostezka, Vltava, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Podél Vltavy v Praze 8 vybudují cyklostezku a rekreační plochy, stavět se začne na podzim  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.