Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Prahu chrání před povodněmi stavba za půl miliardy. Je celá pod zemí

Obyvatelé Karlína si po dvou povodních mohou oddechnout, všechna protipovodňová opatření v jejich čtvrti jsou hotová. Celkem vyšla na osm set milionů, největší část, skoro půl miliardy pak stála stavba čerpací stanice a retenční nádrže, která pojme až šest tisíc kubíků vody.

Povodně zasáhly oblast v roce 2002 a 2013. „Ty dva roky byly pro Karlín a Libeň velice tragické. O to víc jsem rád, že poslední díl protipovodňové ochrany je dokončen a Karlínu nehrozí nebezpečí velké vody. Je to za 21 let obrovský krok kupředu,“ uvedl na slavnostním starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Karlín v roce 2002 vyplavila hlavně voda z kanalizační sítě, hned proto začali jednat o možnostech, jak tomu zabránit. S projektem se začalo v roce 2004, byl rozdělen do sedmi etap a stál celkem osm set milionů.

„Je to velké posílení protipovodňové ochrany v Praze jako celku," komentoval radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Opatření zahrnují mobilní zábrany a val, k tomu retenční nádrž o objemu šest tisíc kubíků a čerpací stanici u Rohanského nábřeží u křižovatky s Breitfeldovou ulicí. Celá stavba je ale ukryta pod zemí, nad ní je vidět jen vstup.

„Když nastoupá voda v odpadové stoce, tak přepadne do kanálu a nateče do jednotlivých sekcí nádrže. V případě, že se nádrž naplní, voda přeteče přes další hranu a pokračuje do Vltavy,“ popsal při prohlídce podzemní stavby jeden ze zaměstnanců společnosti Pražské vodovody a kanalizace, která bude opatření provozovat.

Jak informoval za zhotovitele SMP Vodohospodářské stavby a Čermák a Hrachovec Zdeněk Novák, stavbu zahájili v roce 2020. U toho vykopali přes dvacet tisíc kubíků zeminy a zpět nalili pět a půl tisíc kubíků betonu. Potrubí má celkem 83 metrů a o průměru 3,2 metru.

„Brzy nás čeká rekonstrukce stávající vodní linky na Ústřední čistírně odpadních vod. Současně nás čeká příprava kalového hospodářství na Ústřední čistírně odpadních vod, čeká nás projektová příprava energocentra, modernizace úpravny vody v Podolí a přivaděče do vodojemu Kopanina,“ představil další plány Pavel Válek, předseda představenstva Pražské vodohospodářské společnosti, která byla investorem stavby.

Po Karlínu přijde s vylepšením protipovodňové ochrany podle Hrozy na řadu Josefov.


 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky povodně, Karlín, retenční nádrž, stavba, Pražské vodovody a kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Zaujalo mne (jsem z Karlína a povodeň zažil) jak se dostane voda z té nádrže do Vltavy, když Vltava bude zase tři metry nad úrovní silnice a chodníků v Karlíně, tedy asi osm metrů nad normální výškou hladiny.

Středa, 8. listopadu 2023, 03:43Odpovědět

Jan Strapina

A na kolik si přišla místní modro ptáková mafie,he?! Kolik jim z těch 800 mega přiteklo do kapsiček umaštěných?!

Středa, 8. listopadu 2023, 01:19Odpovědět

VIDEO: Prahu chrání před povodněmi stavba za půl miliardy. Je celá pod zemí  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.