Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIZUALIZACE: V Praze 7 po sto letech postaví novou školu. Tělocvičnu bude mít na střeše

Městská část Praha 7 vybrala v mezinárodní architektonické soutěži podobu nové základní školy při ulici Jankovcova v Holešovicích. Bude mít tělocvičnu na střeše, výhled na řeku a kapacitu pro skoro šest set žáků a učitele.

Stát bude půl miliardy

Škola Jana Vodňanského bude stát v dolních Holešovicích, kde je potřeba kvůli přistěhování rodin s dětmi. Stavět by se mělo začít v roce 2024, odhadované náklady jsou půl miliardy korun.

„Před vyhlášením soutěže jsme proto kontaktovali ředitele našich škol, učitele, zástupce rodičů i studentů z našeho Zastupitelstva mladých a radili se, jak by měla vypadat moderní školní budova, která bude svému účelu dobře sloužit čtyřicet, padesát nebo i dalších sto let,“ uvedl v tiskové zprávě starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). Dodal, že novou školu v městské části staví po sto letech.

Budova pojme skoro šest set žáků v osmnácti klasických a dvou přípravných třídách. Bude mít dvě tělocvičny, sborovny, kuchyň, multifunkční jídelnu a aulu, dvě venkovní hřiště a další zázemí.

Zvítězili architekti z Prahy

Soutěž vyhlásila Sedmička na začátku letošního roku a přihlásilo se do ní třicet týmů včetně z těch Rakouska, Velké Británie, Kanady či Vietnamu. Z finálové šestice pak porota jako nejlepší vybrala návrh týmu mladých pražských architektů pod vedením Josefa Choce ve složení Filip Rašek, Jonáš Mikšovský, Natálie Kristýnková, Barbora Lopraisová a Emily Hillová. Druzí byli také architekti z Prahy, třetí z Příbrami.

Tento návrh je nejkompaktnější a budova je díky tomu velmi efektivní a přehledně koncipovaná. Mezi školou a budoucí budovou v západním sousedství vznikne velkorysý prostor pro školní zahradu. Tento široký koridor či proluka je jakýmsi nadechnutím jinak nevelké parcely a elegantním darem pro školu, sousední domy i Jankovcovu ulici,“ popsal návrh Gaofei Tan, belgický architekt čínského původu a jeden ze zahraničních porotců soutěže.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Choc

Štítky Praha, městská část, Holešovice, soutěž, architekt, Jan Vodňanský, Jan Čižinský, Praha sobě, Emily Hill, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Další krabicoidní prosklený fujtajbl. Prostě terárko.

Pátek, 15. července 2022, 08:09Odpovědět

VIZUALIZACE: V Praze 7 po sto letech postaví novou školu. Tělocvičnu bude mít na střeše  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.