Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha 7 vyhlásila veřejnou soutěž na návrh muralu na Vltavské

Otevřenou výtvarnou soutěž vyhlásila Praha 7 společně s pražským dopravním podnikem. Týká se realizace velkoplošné malby na stěnu atria u stanice MHD Vltavská. Zájemci mohou své návrhy posílat do 12. března 2021 do 12 hodin. Vítězný návrh poté do léta vystřídá současný mural autorů Pavla Duška a Josefa Šmída, který zde na základě soutěže vznikl v roce 2019.

Prostor pro realizaci výtvarného díla poskytl pražský dopravní podnik, náklady spojené s organizací i samotnou tvorbou hradí Praha 7.

Prostor Vltavské jako uliční galerie

Podle místostarostky Prahy 7 Hany Třeštíkové prostor Vltavské výborně funguje jako dobře přístupná a hojně navštěvovaná uliční galerie. „Kromě muralu je tu aktuálně k vidění zajímavá výstava fotografií a připravují se další kulturní projekty. Když jsme v roce 2019 uspořádali soutěž na výtvarné ztvárnění stěny atria, do které se přihlásilo téměř 40 umělců, šli jsme do toho s vědomím, že street art má být živý a časem se obměňuje. Vyhlašujeme proto další díl soutěže Mural Vltavská a těšíme se na nové originální návrhy,“ uvedla Třeštíková.

Velkoplošná malba má být umístěna na opěrné zdi vnějšího atria v sousedství hlavního výstupu ze stanice metra Vltavská.

Zeď u stanice metra C Vltavská bude zdobit nový mural

Městská část Praha 7 spolu s pražským dopravním podnikem nechá na zeď u výstupu ze stanice metra C Vltavská vytvořit nový obraz, takzvaný mural. Výtvarník, který zeď vyzdobí, bude znám letos na jaře, uvedl radní Hana Třeštíková (Praha Sobě)....

Výsledky budou známy do konce března

Soutěž bude jednokolová a zájemci mohou své návrhy zasílat elektronicky či na podatelnu úřadu Prahy 7 nejpozději do 12. března 2021 do 12 hodin. Návrhy poté posoudí porota složená ze zástupců Prahy 7, pražského dopravního podniku a odborné veřejnosti.

Výsledky budou vyhlášeny do 31. března 2021. Autor by měl své dílo realizovat do konce května tohoto roku.

„Téma umění ve veřejném prostoru je v současné době jedno z nejaktuálnějších. V momentě, kdy se s ním nemůžeme setkávat v galeriích, oslovuje nás přímo na ulici. V hustě frekventovaných bodech, jako jsou stanice metra, může mít výtvarný počin o to významnější vliv. Částečně i z tohoto důvodu jsme v nové soutěži rozšířili možnost výtvarného zásahu a jdeme mimo rám původní plochy. Umělci dnes dostanou k dispozici celé zákoutí, které se může stát obrazem, do nějž jde doslova vstoupit,“ řekla architektka metra pražského dopravního podniku Anna Švarc.

Zájemci najdou více informací o soutěžních podmínkách ZDE, přihlášku pak na webu Prahy 7.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 7

Štítky mural, Vltavská, kultura, Praha 7, Praha, soutěž, Dopravní podnik hl. m. Prahy, atrium, galerie, Hana Třeštíková, veřejná soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 7 vyhlásila veřejnou soutěž na návrh muralu na Vltavské  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.