Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Filmová přehlídka i pietní akce. Tento týden si Praha připomíná Miladu Horákovou

Praha si tento týden bude připomínat 70. výročí úmrtí Milady Horákové. V pátek 26.6 se uskuteční několik pietních akcí a například v holešovickém kině BIO OKO běží filmová přehlídka věnovaná snímkům s tematikou zločinů komunismu.

Tento týden je v Praze ve znamení Milady Horákové. V ulici pojmenované po oběti komunismu jsou vyvěšené plakáty s její podobiznou. V pátek proběhne pietní akce u jejího památníku před infocentrem Prahy 7. Další pietní shromáždění se bude konat tentýž den v 16 hodin u symbolického hrobu Milady Horákové na Vyšehradském hřbitově. Taktéž probíhá filmová přehlídka v holešovickém kině BIO OKO.

Pietní akce a filmová přehlídka na Praze 7


V pátek 26.6 se v 10 hodin uskuteční před památníkem Milady Horákové ve stejnojmenné ulici u infocentra Prahy 7 pietní akce. 

Filmy v BIO OKO reflektují téma politických procesů a komunistické ideologie 20. let 50. století.  „Připomínáme si stovky zavražděných v procesech nebo zastřelených na hranicích, tisíce zemřelých ve vězení, statisíce uvězněných pro své názory nebo vyhnaných ze země.,“ okomentoval nadcházející akce starosta Prahy 7 Jan Čižinský. „Je třeba si tyto počty opakovat, abychom nedopustili, že se něco podobného stane znovu,“ dodal starosta. Obdobný názor má i pamětnice Eva Netuková: „Na zločiny komunismu, stejně jako nacismu, by se nemělo zapomenout nikdy a měly by se připomínat každý rok. To, že se něco stalo dávno přeci neznamená, že se to nestalo vůbec.“

Filmová přehlídka v BIO OKO začíná v pondělí v 10 hodin filmem Jen o rodinných záležitostech.

Pokračuje ve středu baladou Rudolfa Hrušínského s názvem Tichá bolest, taktéž v 10 hodin.

Jako předposlední film, v pátek, opět v 10 hodin dopoledne bude promítaná komedie Vracenky režiséra Jana Schmidta.

Filmový festival bude završený v Den památek obětí komunistického režimu, tedy v sobotu 27.6 filmovým záznamem operního zpracování soudního procesu s Miladou Horákovou z Národního divadla v Praze. „Doktorka Milada Horáková šla vstříc tomu nejkrutějšímu osudu s hlavou vztyčenou. Věřím, že pro mnohé z nás je dodnes velkou inspirací nejen v těžkých životních chvílích“ řekla místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková.

Dopolední akce jsou zdarma, sobotní promítání je za 70 korun.

Pietní akce na Praze 2, výstava a výzva městské části

Klub Milady Horákové pořádá k uctění její památky pietní shromáždění na Vyšehradském hřbitově. Pieta se uskuteční v pátek 26.6 ve čtyři hodiny odpoledne u symbolického hrobu Milady Horákové na Vyšehradském hřbitově.

Městská část Praha 2 vyzývá své občany k účasti na uctění památky zavražděné Milady Horákové ve dnech 22.6 až 4.7. V týdnu 22.6 až 27.6 mohou občané, instituce i samosprávy sdílet obrazové materiály a celou tuto výzvu na sociálních sítích. Ve dnech 26 a 27.6 mohou občané této městské části vyvěsit černý prapor a ve stejné dny mohou také využít obecní rozhlas Prahy 2 k odvysílání své pietní audiokoláže k připomenutí justiční vraždy. Po celé období 22.6 až 4.7 mohou občané dle svých možností vyvěsit vizuál Zavražděna komunisty v podobě banneru, plakátu a podobně. Materiály k vyvěšení jsou dostupné na webu dekomunizace.cz

V prostorách prvního patra Úřadu městské části Praha 2 probíhá výstava Klubu Milady Horákové. Výstava trvá do konce června.

Pamětní bankovka s Miladou a kniha o její rodině

Muzeum cenných papírů vydává pamětní bankovku s portrétem Milady Horákové. Jejím autorem je grafik Matej Gábriš. Tato bankovka volně spadá do řady sběratelských bankovek OBĚTI KOMUNISMU.

Nakladatelsví Zeď vydává publikaci Jdu s hlavou vztyčenou, která vznikla na základě rozhovorů jejího autora Daniela Anýže s Janou Kánskou, dcerou Milady Horákové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MCP,

Štítky Milada Horáková, komunismus, Praha 7, kino, Praha, Kino Oko, městská část, Vyšehradský hřbitov, Rudolf Hrušínský, Jan Schmidt, Jan Čižinský, Hana Třeštíková, Daniel Anýž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmová přehlídka i pietní akce. Tento týden si Praha připomíná Miladu Horákovou  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.