Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha dá dva miliony na další kurzy českého jazyka pro Ukrajince, chce tak podpořit integraci

Radní hlavního města odsouhlasili dotaci ve výši dva miliony korun na intenzivní kurzy češtiny pro mladé Ukrajince. Podle vedení města jim to pomůže se studiem na středních a vysokých školách a lépe se uplatní na pracovním trhu. V Praze střední školy navštěvuje jen jedenáct procent uprchlíků ve věku 15 až 21 let.

Kurzy pořádá Praha 7, v prvním kole už se od září v pěti třídách česky učí šedesát žáků. Potrvají až do ledna, každý den jsou to čtyři vyučovací hodiny. Zakončeny jsou záverečným testem. „Jedná se o intenzivní výuku českého jazyka spojenou s osvojením základních reálií 
a prohloubením orientace v českém školním systému,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Zájem byl podle vedení městské části enormní, přihlásilo se 160 lidí v jednom týdnu.

„Snažili jsme se proto zajistit, aby kurzy mohly pokračovat i v příštím roce a aby se nám ideálně podařilo jejich kapacitu ještě rozšířit. Chceme pomoci mladým lidem, kteří v současné době nemají šanci dostat se na střední či vysoké školy, více si osvojit jazyk, připravovat se na studium a neztrácet další měsíce bez perspektivy na zapojení do zdejšího vzdělávacího systému či jakéhokoli jiného uplatnění,“ uvedla v tiskové zprávě místostarostka Prahy 7 Hana Šišková (Praha Sobě), která má na starosti školství a vzdělávání.

Peníze na další kurzy příštím roce opět poskytne hlavní město, celkem jsou to dva miliony korun. Jsou určeny pro mladé ve věku 15 až 21 let, začnou v lednu příštího roku, skončí v červnu a tentokrát pojmou až 120 lidí.

Jedná se o intenzivní výuku českého jazyka spojenou s osvojením základních reálií 
a prohloubením orientace v českém školním systému.

„Podle průzkumů ministerstva vnitra je na území ČR přes 300 tisíc uprchlíků. Převážně se jedná o ženy a děti. Naučit se jazyk země, do které přijedete je nutné pro plnohodnotné zapojení se do společnosti. Díky znalosti našeho, poměrně komplikovaného jazyka, se pro mnoho mladých Ukrajinců více otevře jak společenský, tak i pracovní trh,“ sdělil v tiskové zprávě Zdeněk Kovářík (ODS), radní pro oblast financí, rozpočtu, fondů a podpory podnikání.

Z šesti tisíc ukrajinských uprchlíků ve věku 15 až 21 let podle vedení města k 19. září 2022 studovalo pouze 707 lidí, tedy jen 11,8 procenta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 7

Štítky Ukrajina, radní, Praha 7, český jazyk, výuka, školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Integraci? A neměli by se vrátit do své fašistické vlasti, a pomáhat ji dávat dohromady...?

Čtvrtek, 26. října 2023, 08:30Odpovědět

Praha dá dva miliony na další kurzy českého jazyka pro Ukrajince, chce tak podpořit integraci  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.