Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Šestka poskytne 111 milionů na pomoc ukrajinským obyvatelům i uprchlíkům. Chce přejmenovat ulici i most

Zastupitelé Prahy 6 dnes schválili poskytnout 111 milionů korun na pomoc ukrajinským občanům. Šestka tak učinila poté, co ubytovala první ukrajinské válečné uprchlíky. Koordinaci podpory povede speciální pracovní skupina se zastoupením všech politických stran zvolených do zastupitelstva.

Jednomyslné schválení finančí pomoci

Zastupitelé Šestky na zasedání, které začalo minutou ticha k uctění obětí ruské agrese, jednomyslně schválili poskytnutí finanční pomoci Ukrajině. V rámci jednání se také dohodli na navýšení krizového fondu o 40 milionů korun. Praha 6 v rámci letošního rozpočtu disponuje rezervami o celkovém objemu 111 milionů korun, díky tomu může operativně uvolnit prostředky na humanitární pomoc Ukrajině. 

„Městská část má k dispozici několik ubytovacích zařízení pro humanitární ubytování. Ve spolupráci s nadací Šestý smysl jsme již přijali jednu ukrajinskou rodinu se třemi členy a v případě potřeby ubytujeme další rodiny. Aktivně také zjišťujeme možnosti materiální pomoci, naše školy a školky se například ve spolupráci s Českým červeným křížem zapojí do sběru zdravotnického materiálu. Se seznamem konkrétních požadavků nás pak přímo kontaktovali představitelé ukrajinského města Chmelnický. Oslovíme i veřejnost a společně učiníme, co je v našich silách, abychom této prosbě vyhověli,“ sdělil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Praha 8 posílá na Ukrajinu 25 tisíc korun. Je třeba pomoci i jinak, než vyvěšováním vlajek, říká starosta

Radní Prahy 8 dnes odpoledne jednomyslně schválili finanční dar ve výši 25 tisíc korun pro Ukrajinu. Praha 8 peníze posílá jako reakci na velmi napjatou situaci způsobenou jednáním Putinova režimu na východní Ukrajině.

Šestka zajistí potřebnou péči a podporu

„Naše pomoc by měla mířit k těm, které válka vyžene z domovů. Jsme připraveni podpořit jejich základní životní potřeby a v rámci našich možností jim poskytnout potřebnou péči,“ řekl Jakub Stárek (ODS) místostarosta Prahy 6 a předseda nově vytvořené pracovní skupiny, která bude koordinovat podporu Ukrajinců.

Pověření zastupitelé zajistí organizaci humanitárního ubytování ukrajinských uprchlíků, vzdělávání dětí a žáků z uprchlických rodin a také bude koordinovat poskytnutí sociální péče a psychologické podpory příchozím ukrajinským občanům. „Vzniklá situace překračuje hranice politických stran a vyžaduje silnou a jednotnou podporu. Pracovní skupina se proto bude skládat ze zástupců napříč politickým spektrem,“ dodal Stárek.

Přejmenování ulice a mostu

Vedení Šestky také schválilo vypovězení memoranda o přátelství a spolupráci s Vasileostrovským obvodem v ruském Petrohradu a navrhne hlavnímu městu přejmenování části ulice Korunovační na ulici Ukrajinských hrdinů. Most přes železnici Praha – Kladno by pak Praha 6 chtěla přejmenovat na most Vitalije Skakuna, který v bojích na Ukrajině za cenu vlastního života odpálil klíčový most a zasloužil se tak o záchranu ukrajinského města Cherson.

Podívejte se, které městské části vyvěsily ukrajinskou vlajku

Některé městské části dnes vyvěsily ukrajinské vlajky jako symbol nesouhlasu s agresí Ruska vůči Ukrajině. Vlajky vlají například na radnicích Prahy 3, Prahy 7, Prahy 5 nebo na Vítězném náměstí v Praze 6. O tom, zda bude modro-žlutá vlajka...


 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sefjo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky Ukrajina, pomoc, peníze, fond, boj, Praha, Praha 6, uprchlík, Jakub Stárek, rodina, Český červený kříž, Ondřej Kolář, ODS, TOP 09, Petrohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestka poskytne 111 milionů na pomoc ukrajinským obyvatelům i uprchlíkům. Chce přejmenovat ulici i most  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.