Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dub u zámku Veleslavín se stal Stromem roku Prahy 6. Šestka chce zpřístupnit zámecký areál veřejnosti

Stromem roku Prahy 6 se podle hlasování občanů stal dub letní v parku u zámečku Veleslavín. Jelikož do zámeckého areálu, který je ve správě státu, nemá veřejnost dlouhodobě přístup, usiluje Praha 6 spolu s místními občany o jeho trvalé otevření.

„Byla by škoda, aby lidé neviděli Strom roku Prahy 6 na vlastní oči“

Vítězný strom se nachází v areálu zámku Veleslavín. Ten je ve vlastnictví Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Navzdory opakovaným námitkám Šestky i místních je zámecký areál veřejnosti trvale nepřístupný.

Zvolení tohoto krásného stromu jen podtrhává dlouholetou snahu nás a místních, aby do areálu veleslavínského zámku měla veřejnost přístup. Byla by přece škoda, pokud by Strom roku Prahy 6 lidé nemohli vidět na vlastní oči,“ přibližuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Podle jeho slov vypadá, že je vše na dobré cestě a veřejnost by do areálu mohla mít v budoucnu přístup.

V závěrečném kole ankety obdržel přibližně pětadvacet metrů vysoký dub letní celkem sedmdesát hlasů. Přízeň si získal mimo jiné také díky majestátní koruně o průměru 25 metrů a kmeni o obvodu 350 centimetrů. Dub je hnízdištěm ptactva a má nadprůměrnou sadovnickou hodnotu.

Na druhém místě skončil buk lesní na Břevnově

Jenom o bod méně získal čtrnáct metrů vysoký buk lesní. Ten se nachází u podchodu Diskařskou ulicí na Břevnově. Vzhledem k minimálnímu rozdílu v počtu hlasů tak Praha 6 ocení první i druhý strom v pořadí ankety. „Jak vítězný dub na Veleslavíně, tak buk na Břevnově, který nakonec skončil těsně druhý, patří k chloubám naší městské části, proto si ocenění zcela jistě zaslouží,“ dodává Kolář.

V závěrečném kole ankety se sešlo celkem 339 platných hlasů. Praha 6 plánuje prvním dvěma stromům opatřit čestnou plaketu. Ta kolemjdoucím připomene, o jak vzácné dřeviny se jedná. Lidé si budou moct veleslavínský dub letní na vlastní oči prohlédnout v sobotu 2. října v rámci akce Den architektury. Právě v tento den se zámek ve Veleslavíně výjimečně otevře návštěvníkům.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky Praha 6, strom, zámek, dub, Veleslavín, Praha, Strom roku, zámek Veleslavín, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, anketa, Břevnov, Ondřej Kolář, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dub u zámku Veleslavín se stal Stromem roku Prahy 6. Šestka chce zpřístupnit zámecký areál veřejnosti  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.