Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školáci z Prahy 9 se budou testovat PCR testy doma, ve škole jen odevzdají vzorek

Ve školách, které zřizuje Praha 9, se budou žáci na covid-19 testovat PCR testy ze slin. Antigenní testy, které pro použití ve školách schválila vláda, děti použijí jen v pondělí 12. dubna. Poté bude Praha 9 testování zařizovat sama ve spolupráci s laboratoří GHC Genetics. V tiskové zprávě to sdělil starosta deváté městské části Tomáš Portlík (ODS). Podle něj by vzhledem k vyšší spolehlivosti PCR testů žáci nemuseli mít rotační výuku.

Kritika antigenních testů

„Plánujeme, že by se děti testovaly doma, ve škole by se jen odevzdal vzorek a výsledky by rodina obdržela on-line formou. Do školy by šly děti vždy až po vyhodnocení PCR testu, a nehrozil by tak žádný rizikový kontakt," uvedl radní pro školství v deváté městské části Zdeněk Davídek (za STAN).

Vládou schválenou metodu užití antigenních testů od firem Lepu a Singclean radní zkritizoval. Podle něj může být jejich používání pro žáky základních a mateřských škol bolestivé a stresující. Navíc vládou zvolené testy nejsou podle zástupců radnice Prahy 9 spolehlivé, a tak hrozí to, že se nákaza covidem-19 bude ve třídách dále šířit.

Děti ve školách v Praze 9 by díky užití PCR testů a metody tzv. poolování, kdy se vyhodnocuje více vzorků naráz, bylo podle starosty nutné testovat jen jednou týdně. Metoda by rovněž umožnila to, aby se děti v případě, že všichni žáci ze třídy podstoupí PCR test na covid-19, nemusely střídat po skupinách při rotační výuce. Za další z výhod poolování označil Portlík snížení ceny testu v porovnání s běžně provedeným PCR testem. „Věřím, že v případě většího rozšíření této spolehlivé metody by cena za otestování jednoho dítěte klesla na úroveň srovnatelnou s cenou za provedení antigenního testu, ale stále by šlo o PCR test. To by umožnilo i ostatním samosprávám předejít vzniku dalších vln rozšíření nákazy," doplnil.

Testy radnice pořídí sama

Testy v ceně asi 450 korun za jeden radnice pořídí sama, i když by uvítala příspěvek od zdravotních pojišťoven. Podle vedení Prahy 9 by měl nejlépe odpovídat částce, jakou pojišťovny hradí akreditovaným laboratořím za provádění antigenních testů, na něž má každý pojištěnec právo jednou za tři dny. Radnice zvažuje rovněž to, že rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o nutném provádění antigenních testů ve školách napadne u soudu.

Praha 9 je zřizovatelem pěti základních a deseti mateřských škol. V deváté městské části žije zhruba 58.050 obyvatel. Koalici na radnici tvoří od roku 2018 strana ODS a klub TOP 09 a STAN. Portlík je starostou od 1. dubna. Dosavadní starosta Jan Jarolím (ODS) na svou žádost odstoupil. Prahu 9 tvoří celé katastrální území Proseku a části katastrálních území Vysočan, Hrdlořez, Střížkova, Hloubětína, Libně a Malešic.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 6

Štítky koronavirus, školy, Praha, PCR, testování, PCR Test, rychlý antigenní test, ODS, COVID-19, Starostové a nezávislí, Jan Jarolím, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci z Prahy 9 se budou testovat PCR testy doma, ve škole jen odevzdají vzorek  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.