Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIZUALIZACE: Čtvrtý kvadrant Vítězného náměstí navrhne česko-nizozemský tým architektů

Autorem vítězného návrhu na dostavbu takzvaného čtvrtého kvadrantu Vítězného náměstí v Praze 6 je nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti. Mezinárodní porota soutěže vybírala z pěti finálních návrhů, druhé místo získalo česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv, třetí místo obsadila česká kancelář A69 – architekti. První stavba by mohla být hotová za čtyři až pět let.

Plánují i centrum mléčných výrobků

„Vítězný návrh představil velmi přesvědčivý soubor budov. Návrh rozvíjí individuální architektonickou identitu jednotlivých stavebních programů, současně však zachovává silnou urbanistickou a architektonickou soudržnost celku zasazeného do krásného prostředí veřejných a soukromých prostranství. Porota zvláště kladně ocenila polohu nového kulturního centra Prahy 6 a jeho atraktivní dvojitý vstup jak z Technické ulice, tak z podzemí přes zahloubené nádvoří,“ vysvětlil v tiskové zprávě předseda soutěžní poroty, Nizozemec Kees Christiaans

Kromě něj v porotě zasedli i britští a švédští architekti, místopředsedou byl Michal Kohout z Fakulty architektury ČVUT. Součástí závislé části poroty byli zástupci investora, VŠCHT Praha, městské části Praha 6, hlavního města a pražského Institutu plánování a rozvoje.

Ve čtvrtém kvadrantu má vzniknout multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi. Novou univerzitní budovu tam postaví také VŠCHT. Kromě učeben a zázemí pro studenty v ní vzniknou i prostory pro veřejnost či minipivovar. „Pro naši vysokou školu to znamená výrazný nárůst plochy, která bude využitelná pro výuku studentů, což nám umožní posluchárny a seminární místnosti přesunout ze staré budovy do té nové a ty staré tak můžeme předělat na laboratoře, které naše škola potřebuje," řekl prorektor pro strategii a rozvoj VŠCHT Milan Pospíšil. Podle něj by ve čtvrtém kvadrantu mohlo vzniknout i centrum českých mléčných výrobků, které by doplnilo portfolio chemie.

Dva sály kulturního centra budou pod zemí

Nové kulturní centrum Prahy 6 se dvěma sály nabídne prostory pro koncerty, výstavy, divadelní představení, ale i společenské a komunitní akce místních obyvatel. „Prosadili jsme si, že součástí má být i velké kulturní centrum, které Praze 6 chybí a myslím, že kulturní zařízení, které bude dohromady propojovat kampus Dejvice a studenty, kteří tam jsou, a současně náměstí, které je považováno za srdce Prahy 6, tak tam je umístěné správně," řekl starosta městské části Jakub Stárek (ODS). Prostory, dva sály, budou pod zemí. Hlavní sál by měl být až pro tisíc stojících osob.

Porota zasedala v červnu a následovala debata mezi investorem a architekty o uzavření smlouvy. Podle Stárka, který byl zároveň mezi porotci, by první stavba mohla být hotová za čtyři až pět let.

Pozemky v této části vlastní především společnost Fourth Quadrant s.r.o., která sdružuje realitní společnosti Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Dalšími vlastníky pozemků jsou Vysoká škola chemicko-technologická, hlavní město Praha a Dopravní podnik hlavního města Prahy. VŠCHT prodala pozemky developerům, za získané peníze postaví novou univerzitní budovu.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925. Jeho urbanistický koncept navrhl Antonín Engel, nikdy ale nebyl dokončen. Změnit to má právě dostavba čtvrtého kvadrantu. Vítězné náměstí mělo několik názvů, například v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj nicméně vžil název "Kulaťák".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti

Štítky Vítězné náměstí architektura, stavby, architekti, soutěž, čtvrtý kvadrant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Čtvrtý kvadrant Vítězného náměstí navrhne česko-nizozemský tým architektů  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.