Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Socha Tarase Ševčenka v Praze je po vzoru ukrajinských památek obložena pytli s pískem

U sochy Tarase Ševčenka na pražském Smíchově se uskutečnila akce na podporu záchrany ukrajinského umění. Po vzoru ukrajinských památek byla socha obložena pytli s pískem. Během happeningu na místě promluvil například velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis.

„Taras v Praze je v bezpečí“

Akce se v Praze udála v návaznosti na podobné jednání lidí na Ukrajině, kde lidé zakrávají umělecká díla, aby nebyla zničena válkou. Iniciátoři akce upozorňují na potřebu podpory nejen lidí na Ukrajině, ale i ukrajinského kulturního dědictví.

Ukrajinský velvyslanec na akci poděkoval organizatorům podporu ukrajinského umění a obzvlášť za aktuální instalaci pytlů s pískem k soše Tarase Ševčenka, která podle jeho slov pomůže obyvatelům Prahy lépe porozumět atmosféře ukrajinských měst. „Taras v Praze je v bezpečí,“ napsal po akci na svůj twitterový účet k fotce sochy Jevhen Perebyjnis.

Kromě nej se na happeningu objevil také vizuální a experimentální umělec a vedoucí pedagog ateliéru malby na Vysoké škole umělecko průmyslové v Praze Jiří Černický.

Podobné akce proběhnou i v dalších čtvrtích v Praze

Cílem eventu bylo upozornit i na existenci Muzea ohroženého umění, což je virtuální galerie, která umožňuje finančně podpořit a zachránit ukrajinské kulturní dědictví. Kliknutím na obraz mohou zájemci darovat určitou částku a přispět tak na záchranu a obnovu ukrajinského umění. Celý výtěžek půjde přímo na účet Výboru pro ukrajinská muzea.

Ukrajinské velvyslanectví, vedení Prahy a ministerstvem kultury plánují zorganizovat podobné instalace i v dalších čtvrtích Prahy. Tyto akce se budou konat pod záštitou Oleny Zelenské, první dámy Ukrajiny v rámci jejího projektu Feel Ukraine, který počítá se zapojením všech evropských měst do podporu kulturního dědictví Ukrajiny.

Ohodnoť článek

Foto Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

Štítky umění, socha, pytle, písek, Smíchov, Praha, Taras Hryhorovyč Ševčenko, Ukrajina, kulturní dědictví, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Česko, Jiří Černický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha Tarase Ševčenka v Praze je po vzoru ukrajinských památek obložena pytli s pískem  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.