Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Praha 5 odhalila druhou fázi rozvoje městské části na příštích deset let. Představuje konkrétní projekty

PR článek

Školství, životní prostředí, sociální služby, územní rozvoj, investice doprava, kultura, sport a služby radnice pro občany. To jsou hlavní rozvojové oblasti, které od července loňského roku postupně analyzovaly odborné skupiny. Jejich úkolem bylo vydefinovat jasné a měřitelné strategické cíle dlouhodobě udržitelného rozvoje Prahy 5. Výrazně k tomu přispěli i její obyvatelé.

„Velmi důležitou součástí práce posledních týdnů byly výsledky ankety mezi obyvateli jednotlivých lokalit Prahy 5. Získali jsme celou řadu podnětů, co lidem v každodenním životě chybí, co je potřeba zlepšit a pomohlo nám to definovat vize, které se teď budeme snažit přetavit do jednotlivých projektů. Chceme zdravou, moderní a ekologicky přívětivou městskou část, která bude skvělým místem k bydlení, práci i odpočinku,“ říká starostka MČ Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Strategie rozvoje 2030+ se na přelomu roku posunula z analytické do takzvané návrhové části. Jednotlivé odborné skupiny vydefinovaly vize prioritních oblastí, které ukazují, kam by se MČ Praha 5 měla v následujících deseti letech posunout. Jak tedy bude naše městská část za deset let vypadat?

Moderní, přátelská a digitální radnice

Úřad MČ Praha 5 je digitálně přívětivý a umožňuje i snadné vyřízení všech záležitostí pod jednou střechou kvalifikovanými a přívětivými úředníky. Samozřejmostí je elektronický katalog služeb vhodně propojený na služby Magistrátu hl. m. Prahy. Radnice je otevřená, efektivně komunikující, dostupná s dostatkem parkovacích míst a je obyvateli považována za důvěryhodného partnera.

„Společně s týmem zastupitelů, odborníků a úředníků jsme připravili řadu opatření, která postupně povedou k nabídce skutečně přívětivých, efektivních, a hlavně komplexních služeb. Budeme postupně digitalizovat agendu a rozvíjet mobilní aplikace. Změny budou viditelné už v průběhu letošního roku. Teď například spouštíme Portál občana Prahy 5 s agendou pro majitele psů a postupně budeme přidávat další služby ke zjednodušení života občanů,“ vypočítává tajemnice ÚMČ Praha 5 JUDr. Kateřina Černá.

Vzdělávání, školství a volný čas

I přes demografický růst má Praha 5 nadále dostatečné kapacity pro vzdělávání všech věkových skupin. Nadstandardně materiálně a technicky vybavené školy s širokou nabídkou vzdělávacích programů jsou naprostou samozřejmostí. Maximální využití veřejného prostoru a sportovní infrastruktury škol dává všem generacím možnost využití pro volnočasové aktivity.

„V příštích letech nás čeká poměrně významný nárůst počtu obyvatel. Na jednu stranu jsou naše školky a školy relativně dobře materiálně vybaveny, na stranu druhou musíme plánovat rozvoj kapacit škol do budoucna. To znamená identifikaci vhodných pozemků v daných lokalitách, plánování značných finančních prostředků i přípravu daných investičních projektů. Ač samotný výchovně-vzdělávací proces je zodpovědností samotných škol a jejich ředitelů, chce naše městská část být nápomocna do budoucna i v této oblasti. Našim cílem je, aby Praha 5 byla místem s židličkou pro každé naše dítě a s tak kvalitními školkami a školami, aby byla atraktivním místem k žití,“ dodává vedoucí pracovní skupiny Martin Damašek.

Sociální služby, bytová politika a bezpečnost

Praha 5 disponuje širokým bytovým fondem, včetně sociálních, seniorských a startovacích bytů pro preferované profese. Kvalita bydlení je i díky bezpečnosti a minimálnímu výskytu sociálně patologických jevů nadstandardní v rámci celé metropole. Městská část také vyniká v péči o seniory, osoby se zdravotním postižením, i v nabídce nástrojů pro podporu dětí ze sociálně slabých rodin. Samozřejmostí je i přirozená integrace cizinců a národnostních menšin.

„Pro naši odbornou pracovní skupinu bylo při tvorbě strategického dokumentu pochopitelně nejdůležitější vytvářet podmínky pro budoucí příjemnější a bezpečnější život všech, kteří v naší městské části žijí a pracují. A současně zabezpečit důstojný život pro naše občany v seniorském věku a občany se zdravotním postižením. Myslím si, že v rámci možností naší městské části se podařilo v dokumentu podchytit vše podstatné,“ říká vedoucí pracovní skupiny a radní MČ Praha 5 Petr Lachnit.

Územní rozvoj, životní prostředí, veřejný prostor a doprava

Praha 5 je moderním městem krátkých vzdáleností v úzkém vztahu s jádrem Prahy. Poskytuje výbornou dostupnost zeleně a síť veřejných prostranství s atraktivním kontaktem s řekou Vltavou. Vyznačuje se plynulou, bezpečnou a pohodlnou dopravou s páteřní sítí cyklistických stezek a pěších propojení. Veřejná městská a regionální doprava má vybudované klíčové uzly a silniční doprava základní páteř nadřazené silniční sítě.

Kultura, sport, občanská společnost a podpora podnikání

Ke kvalitnímu využití volného času poskytuje Praha 5 jednu z nejširších nabídek z celé České republiky. Vedle parků a přírodních lokalit má dostatek prostor pro pořádání sportovních, relaxačních a kulturních aktivit. Sousedská vzájemnost a komunitní život společenských organizací a spolků je financován a podporován z více zdrojů. Občané participují na rozvoji svých lokalit. Je budováno silné povědomí o historii a odkazu významných rodáků a osobností Prahy 5. Nedílnou součástí je podpora podnikatelského prostředí.

„Pracovní skupina konstatovala, že Praha 5 má ohromný potenciál poskytovat svým obyvatelům velkou rozmanitost forem trávení volného času. Strategický dokument by měl umožnit směřování energie úřadu i občanů z Prahy 5 ke smysluplnému rozvoji a doplnění infrastruktury v oblastech, které jsme definovali jako klíčové,“ doplnil vedoucí pracovní skupiny David Dušek

Financování projektů, finance, investice a správa majetku

Praha 5 hospodaří se stabilním a vyrovnaným rozpočtem. Realizuje smysluplné investice a nemá žádné větší finanční závazky. Efektivně získává různé další zdroje financování projektů a investiční plány jsou realistické v souladu s příjmy a výdaji v průběhu daného roku. S majetkem je nakládáno na základě schválené strategie a v souladu s principy 3E – hospodárnost, efektivnost a účelnost.

Pro naplnění těchto vizí teď odborné skupiny zpracovávají konkrétní projekty. Jednotlivých návrhů na opatření se v průběhu návrhové části sešlo více než 180. Dokument v průběhu března připomínkovali i občané při veřejném projednání a jejich podněty budou do Strategie2030+ zahrnuty. Vybrané projekty k realizaci pak mají Prahu 5 posunout k cíli, který sami obyvatelé městské části označili mottem Strategie rozvoje 2030+. PRAHA 5 – „MODERNÍ VIZITKA METROPOLE“.

„Zároveň stále zdůrazňuji, že jde o živý dokument. Vždycky bude možné jej v čase upravit, přizpůsobit novým výzvám a podmínkám. Důležité je, že takový strategický plán, který odpovídá současným potřebám obyvatel Prahy 5 a respektuje nutnost udržitelného rozvoje, alternativních druhů dopravy, potřebu moderních škol se širokým zázemím a také třeba podporu komunitního života, v současné době vzniká. Mimo jiné je to důležité i pro sestavování a plánování zdravého rozpočtu městské části,“ uzavírá starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, městská část, projekt, doprava, Renáta Zajíčková, Petr Lachnit, Kateřina Černá, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 5 odhalila druhou fázi rozvoje městské části na příštích deset let. Představuje konkrétní projekty  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.