Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VÁNOCE NA PĚTCE: Tři vánoční stromy, trhy na Andělu a veřejné kluziště

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Městská část Praha 5 o prvním adventním víkendu slavnostně rozsvítila vánoční stromy. Ani přes složitou situaci, kterou způsobila vládní nařízení zavedená v souvislosti s šířením koronaviru, nepřijdou občané Pětky o vánoční trhy nebo veřejné kluziště.

Tři vánoční stromy a tradiční výzdoba

Na území Prahy 5 letos svítí tři vánoční stromy, a to v lokalitách Trnkovo náměstí, náměstí 14. října na Smíchově před kostelem sv. Václava a poprvé v historii také na Tilleho náměstí na Barrandově. Ostatní výzdoba městské části Prahy 5 zůstává stejná jako v minulých letech.

„Mám-li nějaký strom nazvat hlavní, neboť všechny stromy jsou pro obyvatele naší městské významné, pak je to strom umístěný na prostranství před kostelem sv. Václava na náměstí 14. října. Strom na Smíchově byl slavnostně rozsvícen na první adventní neděli,“ uvedl pro Pražskou Drbnu mluvčí Prahy 5 Tomáš Kopečný.

Na rozsvícení stromu na Barrandově přišly desítky lidí

Rozsvícení vánočních stromů zásadním způsobem ovlivnila koronavirová situace. „I přesto, že rozsvícení stromů na Smíchově a Tilleho náměstí proběhlo ve slavnostním duchu za účasti starostky Prahy 5 Renáty Zajíčkové, bohužel to bylo za výrazně omezené divácké kulisy z řad našich sousedů a obyvatel,“ řekl Kopečný a doplnil, že stejně jako ve všem Praha 5 striktně dodržuje nařízení proti šíření nemoci covid-19.

Letos poprvé oficiálně rozsvítila Městská část Praha 5 vánoční strom na Tilleho náměstí na Barrandově. Rozsvícení stromu na Barrandově spřihlížely desítky lidí a zůčastnil i režisér a čestný občan Prahy 5 Vít Olmer. „V této době pandemie je to takové osvěžení, člověk sedí pořád doma, zvlášť my, co jsme riziková skupina, takže jsem rád, že jsem přišel," řekl Vít Olmer novinářům při rozsvícení stromu na Barrandově.

Vánoční trhy na Andělu a kluziště

Vánoční trhy v Praze 5 se tradičně uskuteční na Andělu, ale letos proběhnou v omezeném rozsahu a tak, aby sortiment splňoval všechna opatření. Trhy budou vždy v úterý a v pátek. Občané Prahy 5 nepřijdou ani o veřejné kluziště. „Veřejné kluziště bude opět umístěno na náměstí 14. října v prostoru aktuálního parkoviště nedaleko MK Praha 5. Slavnostně bude spuštěno 19. prosince 2020 a fungovat by mělo do 1. března 2021. Pro veřejnost bude otevřené vždy od 9 do 21 hodin,“ uvedl mluvčí Tomáš Kopečný a dodal, že více informací se zájemci o bruslení na Smíchově dozví na kluzistesmichov.cz.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Praha 5

Štítky Vánoce, výzdoba, strom, Praha 5, Praha, vánoční stromek, městská část, vánoční trhy, Barrandov, Smíchov, Vít Olmer, advent, kostel, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA PĚTCE: Tři vánoční stromy, trhy na Andělu a veřejné kluziště  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.